18. Jula 2023.

“Putin je u opasnosti”

Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu nakon još jednog napada na Krimski most, rekao je profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, Maksim Kamenjecki.

Kako je kazao, Rusija sada preti masovnom odmazdom i gomilanjem novog oružja i vojnika. Takođe, dodao je da smatra da je Putin u opasnosti.

Kamenjecki je rekao da je stanje na Krimu nervozno, kao i da su se s obe strane mosta, koji Rusi najviše koriste, stvorile velike gužve.

Zbog napada na most, Rusi su najavili veliku odmazdu.

“Najčešće su to salve ispaljenih krstarećih projektila i dronova”, kazao je Kamenjecki i dodao: “Tako je uvek, a tako je bilo i u 10. mesecu kada je bio prvi napad na Krimski most. Ove noći Rusija je pokušala da teško udari sa tri talasa dronova i krstarećih raketa na naša dva najveća lučka grada, Odesu i Nikolajev, gde su se do prekjuče formirali karavani sa brodovima koji su prevozili žito”.

Dodao je da im je cilj da unište lučke objekte u tim gradovima, ali da veruje da spremaju udare drugim vrstama naoružanja koje imaju.

“Verovatno spremaju kombinovani napad, ali verujemo i u naše protivvazdušne snage koje su dosta efikasne, ali nažalost ne na celoj teritoriji Ukrajine. Trudimo se da budemo spremni za svaki razvoj događaja”.

Kamenecki je rekao da je Rusija već pokrenula ofanzivu oko Kupjanska na istoku Ukrajine i da se “sada vodi strateška igra ko će koristiti njihove rezerve”.

Dodao je da je Putinova pozicija teška i komplikovana.

“Položaj Vladimira Putina bio je težak i komplikovan od početka rata. Trenutno i dalje ima problema u svom vojnom vrhu, gde su počele čistke poznate još od Staljinovog vremena. Mnogi generali, viši oficiri, smenjeni su na druge položaje, iz vojske, hapšeni i tako dalje. Sve to izaziva tenzije između snaga bezbednosti i ljudi u vojnom vrhu”.

“Mislim da je Putin svakako u opasnosti i po svoj položaj i po život”, rekao je Kamenjecki.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare