30. Januara 2023.

Putin i saudijski prestolonasljednik: Moskva i Rijad pojačavaju bilateralnu saradnju

Ruski predsednik Vladimir Putin je razgovarao sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salman el Saudom o saradnji u okviru OPEK+ kako bi se obezbedila stabilnost globalnog tržišta nafte, navodi se u saopštenju Kremlja. 

Njih dvojica su razgovarala o razvoju bilateralne saradnje na političkom, trgovinskom, ekonomskom i energetskom planu.

Detaljno pričali i o saradnji u okviru OPEK+ u cilju  obezbeđivanja stabilnosti svetskog tržišta nafte, navodi se u izveštaju.

Putin i saudijski prestolonaslednik: Moskva i Rijad pojačavaju bilateralnu saradnju

https://t.me/news_kremlin_eng/1168

Početkom oktobra, članice OPEK+ složile su se da smanje proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno počevši od novembra prošle godine, produžavajući sporazum do kraja 2023. Uprkos energetskoj krizi i rastu cena energenata u drugim regionima, ovaj korak podržale su sve članice alijanse, uključujući i Rusiju.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo američke administracije koja je zahtevala povećanje proizvodnje nafte. Tako je u odgovoru američki senator Kris Marfi rekao da nakon što su Saudijci stali na stranu Rusije i OPEK+, američki predsednik Džo Bajden treba da “preispita odnose sa Saudijskom Arabijom” koja svoju energetsku politiku usklađuje sa Rusijom.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare