4. Septembra 2023.

Putin i Erdogan u Sočiju: Završen sastanak sa delegacijama

U središtu pažnje razgovori o sporazumu o žitu, ukrajinska kriza, stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj i prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama

U Sočiju je posle nešto od jednog i po sata završen sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana sa delegacijama.

Na početku sastanka Putin je kazao da se nada da će uskoro biti završeni pregovori o stvaranju gasnog čvorišta kako bi situacija u energetskom sektoru postala stabilnija.

Govoreći o saradnji Rusije i Turske u energetskom sektoru, Putin je kazao da su postignuti sporazumi između glavnih snabdevača i potrošača sa obe strane i osvrnuo se osvrnuo i na izgradnju nuklearne elektrane “Akuju” u Turskoj, rekavši da sve ide po planu, te da će sledeće godine biti pušten u rad prvi blok.

Dvojica lidera su pokazai spremnost za trgovinu u nacionalnim valutama. 

Takođe je dodao da se tokom današnjeg sastanka neće zaobići ni pitanja povezana sa ukrajinskom krizom. Putin je takođe kazao da je Rusija otvorena za pregovore o prehrambenom sporazumu.

U svojevrsnoj najavi razgovora dvojice predsednika, turski list “Sabah” napomenuo je kako “ceo svet danas s pažnjom iščekuje sastanak lidera Rusije i Turske u Sočiju, nadajući se da će Sporazum o žitu biti obnovljen, da će ukrajinska kriza utihnuti i da će dvojica lidera pronaći rešenje za goruća pitanja regionalne i međunarodne agende”.

Sastanak dvojice predsednika započeo je odmah nakon što je Erdoganov avion doleteo u Soči.

14:39

Peskov: Nikakvi dokumenti neće biti potpisani
Pregovori lidera Rusije i Turske su bili veoma konstruktivni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za “RIA Novosti”.

Međutim, nikakvi dokumenti neće biti potpisani kao rezultat pregovora, dodao je.

“Ministri i rukovodioci ranih grupa su istupili sa detaljnim izveštajima, razmenjene su informacije i usaglašeni su stavovi i mišljenja o aktuelnim pitanjima. Sada sledi sastanak u četiri oka, koji neće biti ništa manje sadržajan”, rekao je Peskov za kana “Rusija”.

14:30

Konferencija za medije počinje uskoro
Uskoro počinje konferencija za medije. Novinari su spremni i čekaju.

13:58

Sastanku prisustvovali ruski i turski ministri odbrane i spoljnih poslova
Sastanku u širem krugu je prisustvovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U sali su viđeni i pomoćnici ruskog predsednika Maksim Oreškin i Jurij Ušakov, ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, generalni direktor državne korporacije za nuklearnu energiju “Rosatom” Aleksej Lihačov.

Gosti sa turske strane bili su ministar spoljnih poslova Hakan Fidan i ministar odbrane Jašar Guler.

13:51

Završen sastanak sa delegacijama
Pregovori Putina i Erdogana uz učešće delegacija Rusije i Turske upravo su završeni, prenose “RIA Novosti”.

Razgovor je trajao otprilike sat i po vremena.

13:33

Sala u kojoj će Putin i Erdogan održati konferenciju
Reporter kanala “Rusija” se javio iz Sočija i snimio salu u kojoj će lideri održati konferenciju za medije.

U toku je sastanak lidera u prisustvu delegacija Rusije i Turske, nakon čega će se pregovori nastaviti za radnim ručkom.

Posle toga će lideri istupiti sa svojim izjavama, a onda će prisutni novinari moći da postave pitanja.

13:16

Izviđačka avijacija NATO vreba iznad Crnog mora
Iznad Crnog mora je prisutna snažna aktivnost izviđačkih efektiva NATO, pre svega bespilotne letelice strateške namene ArKju-4 Global hok (RQ-4 Global Hawk), čije je kodno ime forte10, a koja se koristi za obavljanje špijunskih zadataka, piše turska agencija Anadolu.

Primećena je i letelica Bombarder čelendžer 650 artemis (Bombardier Challenger 650 ARTEMIS) sa kodnim imenom CL650, koja je inače specijalizovana za radarsko osmatranje i detekciju protivničkih radara, dodaje agencija.

I ruski mediji su, oslanjajući se na informacije sa “FlajtRadara24”, preneli da je dan ranije iznad Crnog mora dežurao američki špijunski avion.

Prema informacija sa radara, juče je iznad Crnog mora dežurao avion Lokhed EP-3E (Lockheed EP-3E Aries II) poznatiji kao TI32, koji je standardni elektronski obaveštajni avion dugog dometa američke mornarice, opremljen elektronskim sistemom za detekciju.

Pored toga, ka izviđačkom mestu leteo je avion Boing E-31 sentri (Boeing E-3A Sentry) sa kodnim imenom NATO11, koji je započeo let iznad teritorije Rumunije.

13:09

Putin: Ima interesantnih opcija za saradnju u sferi nuklearne energije
Projekat nuklearne elektrane “Akuja” u Turskoj uz učešće Ruske Federacije teče po planu, prvi blok biće pušten u rad 2024. godine, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, postoji još “interesantnih mogućnosti za nastavak saradnje Moskve i Ankare u sferi nuklearne energije”.

“Izgradnja nuklearne elektrane ‘Akuja’ se nastavlja. Turska je postala još jedna članica međunarodnog kluba nuklearnih država nakon isporuke prve partije ruskog nuklearnog goriva”, rekao je.

13:06

Molba Turske za dodatne ruske avione za gašenje požara
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zamolio je na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da Moskva obezbedi Ankari više aviona za gašenje šumskih požara.

“Ovog leta, kada su bili požari, pomogli ste nam sa dva aviona koja ste poslali. Ako bismo mogli da povećamo taj broj, to bi bilo mnogo korisnije jer smo leti stalno izloženi ovoj pretnji”, naglasio je Erdogan.

On je istakao da u svoje i u ime novih članova svog kabineta želi da se još jednom zahvali ruskom predsedniku, ističući da se nada da će imati dobar sastanak.

12:44

Putin: Rusija i Turska postigle dogovore o energetskim pitanjima
U energetskom sektoru za Rusiju i Tursku postignuti su dogovori između glavnih dobavljača i potrošača sa obe strane, podsetio je Putin.

“U energetskom sektoru se krećemo veoma samopouzdano. Nadam se da će tako biti”, rekao je.

Moskva i Ankara su zadržale pozitivan trend trgovinskog prometa u prvoj polovini godine takođe, koji, doduše, nije jak kao prošle godine, istakao je lider Rusije.

“Skrećem vam pažnju da je prošle godine naš trgovinski promet povećan za više od osam odsto – za 8,6 odsto”, precizirao je predsednik Ruske Federacije.

12:42

Turski predsednik o važnosti trgovine u nacionalnim valutama i izgradnji gasnog čvorišta
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je u bilateralnoj trgovini važno preći na nacionalne valute.

Erdogan je dodao da je izgradnja gasnog čvorišta u Turskoj veoma važna za ovu zemlju.

Dodao je da postoji značajna saradnja dve zemlje po pitanju gasa i da se nada njenom daljem razvoju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare