Putin: Fašizam i njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Fašizam i njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji

Predsjednik Rusije prisustvuje u Volgogradu obeležavanju 80 godina od pobede u Staljingradskoj bici koja je promenila tok Drugog svetskog rata i borbe protiv nacista

Fašizam ponovo preti Rusiji, ocenio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom obeležavanja 80 godina od pobede u Staljingradskoj bici.

“Fašizam ponovo preti našoj zemlji. Ponovo nam prete nemački tenkovi”, precizirao je ruski predsednik. 

Putin je ranije položio cveće na Večni oganj u Dvorani vojne slave muzeja-rezervata Staljingradske bitke na Mamajevom Kurganu, a zatim je minutom ćutanja odao počast sovjetskim vojnicima poginulim tokom Staljingradske bitke. Položio je cveće i na grob maršala Vasilija Čujkova koji je dva puta dobio orden Heroja Sovjetskog Saveza i koji je sahranjen na teritoriji Mamajevog Kurgana.

Predsednik Rusije je doleteo u Volgograd zbog obeležavanja 80 godina od pobede u Staljingradskoj bici, a nakon polaganja venca i prisustva ceremoniji očekuje se da će se sastati sa predstavnicima patriotskih i omladinskih organizacija kao i da će razgovarati sa gubernatorom Volgogradske oblasti Andrejem Bočarovim.

Staljingradska bitka koja je trajala od 17. jula 1942. godine do 2. februara 1943. ušla je u istoriju kao jedna od najvećih po trajanju i broju učesnika kopnenih snaga u Drugom svetskom ratu. Ta bitka je označila korenitu prekretnicu u ratu i postala simbol moralne pobede nad fašizmom.

Na današnji dan se širom Rusije održavaju komemorativni skupovi posvećeni godišnjici poraza nacističkih trupa kod Staljingrada od strane sovjetskih trupa. Volgogradska oblast je svake godine centar proslava, a Državni istorijski i memorijalni muzej-rezervat “Staljingradska bitka” od 2011. godine proglašen je posebno vrednim kulturnim nasleđem naroda Rusije.

RT.

Danas objavljeno

Prevrnuo se čamac sa migrantima

Vanja A

“Bjelorusija je nuklearni taoc”

Vanja A

Tramp na predizbornom skupu: “Ja sam najnedužniji čovjek u istoriji Amerike”

Vanja A

Ostavite komentar