20. Marta 2023.

Putin: Budućnost mirovnog procesa zavisi od spremnosti za ozbiljan razgovor

“Rusko-kineski odnosi danas zapravo deluju kao kamen temeljac regionalne i globalne stabilnosti, stimulišu ekonomski rast, služe kao garant pozitivne agende u međunarodnim poslovima. Oni su primer harmonične kreativne saradnje velikih sila”, ističe Putin u članku.

“Posvećeni smo principu nedeljivosti bezbednosti, koji grubo krši NATO blok. Duboko smo zabrinuti zbog neodgovornih i jednostavno opasnih dejstava koja bi mogla da naruše globalnu nuklearnu bezbednost”, istakao je Putin u autorskom tekstu.

Prema njegovim rečima, podsticanje sukoba u Ukrajini predstavlja još jedan primer kako Zapad pokušava da održi svoju globalnu dominaciju.

“Kriza u Ukrajini, koju je isprovocirao i marljivo podgrevao Zapad, danas je najsjajnija, ali nikako jedina manifestacija namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i jednopolarni svetski poredak”, ocenio je predsednik Ruske Federacije.

Putin je dodao da je Moskva zahvalna Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini i pozdravlja njegovu spremnost da učestvuje u rešavanju krize.

“Zahvalni smo za uravnoteženu pravac Kine u vezi sa događajima u Ukrajini, za njeno razumevanje predistorije i stvarnih uzroka. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize”, naglasio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini se može rešiti diplomatskim putem i Moskva je za to spremna.

“Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Međutim, još u aprilu 2022. godine mirovni pregovori su prekinuti, ali ih nismo prekinuli mi. Budućnost mirovnog procesa zavisi isključivo od spremnosti za ozbiljan razgovor, uzimajući u obzir nastalu geopolitičku realnost”, konstatovao je Putin.

Ipak, kako naglašava, ultimativni zahtevi upućeni Rusiji govore o izolaciji od takve realnosti i nezainteresovanosti drugih strana za pronalaženje izlaza iz postojeće situacije.

Zapad, ocenjuje predsednik Ruske Federacije, želi da prodre u Azijsko-pacifički region i podeli Evroaziju na vojne blokove kako bi obuzdavao Rusiju i Kinu, ali ti pokušaji su osuđeni na neuspeh.

“Nemoguće je ne shvatati da NATO svojim aktivnostima pokušava da dâ globalni opseg, sa ciljem da prodre u Azijsko-pacifički region. Da neke sile uporno teže da podele zajednički evroazijski prostor na mrežu ‘ekskluzivnih klubova’ i vojnih blokova usmerenih na sputavanje razvoja naših zemalja i ograničavanje njihovih interesa. To, međutim, niko neće moći da postigne”, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, sve se više zaoštrava politika Sjedinjenih Američkih Država na dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, kao i onih koji ne podležu američkom diktatu.

“Vidimo da spoljni geopolitički pejzaž doživljava drastične promene. ‘Kolektivni Zapad’ se sve očajnije drži arhaičnih dogmi, svoje dominacije koja izmiče, stavljajući na kocku sudbinu čitavih država i naroda. Politika koji su SAD vodile za dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine, kao i svih onih koji ne podležu američkom diktatu, sve je oštrija i asertivnija. U toku je razgradnja arhitekture međunarodne bezbednosti i saradnje. Rusija je proglašena za ‘neposrednu pretnju’, a Kina za ‘strateškog konkurenta'”, zaključio je Putin.

Rusija i Kina grade mostove
Putin je dodao da su odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo tokom cele istorije i da nastavljaju da jačaju, dodajući da oni po svom kvalitetu prevazilaze vojno-političke saveze iz vremena Hladnog rata, te da u njima nema ograničenja ili zabranjenih tema.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da je politički dijalog dveju zemalja zasnovan na poverenju, a da je strateška saradnja sveobuhvatna i da stupa u novu epohu.

“Za razliku od pojedinih zemalja koje pretenduju na hegemoniju i unose razdor u svetsku harmoniju, Rusija i Kina i u bukvalnom, i u prenosnom smislu grade mostove. Tako su prošle godine naši pogranični regioni povezani uz pomoć dva mosta preko Amura, koji je odavno postao ‘reka prijateljstva'”, naveo je Putin.

Predsednik Rusije se, takođe, osvrnuo na rusko-kinesku trgovinu, istakavši da raste nivo obračunavanja u nacionalnim valutama, a da odnosi dveju zemalja postaju sve suvereniji. Putin je dodao da postoje sve osnove da se veruje da će planirani nivo trgovinske razmene s Kinom od 200 milijardi dolara biti premašen.

“Jedan od naših prioriteta jeste trgovinsko-ekonomsko partnerstvo. Po završetku 2022. godine već solidna bilateralna trgovinska razmena se udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara. To je novi rekord. I imamo sve osnove da verujemo da će plan od 200 milijardi dolara, koji sam postavio zajedno s predsednikom Si Đinpingom, biti premašen već ove godine”, naveo je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da je po svojim razmerama gasovod “Snaga Sibira” postao “posao veka”, te da su isporuke ruske nafte i uglja u Kinu znatno povećane.

“Uspešno se realizuju dugoročni zajednički planovi i programi. Na primer, rusko-kineski magistralni gasovod ‘Snaga Sibira’ je po svojim razmerama, bez preuveličavanja, postao ‘posao veka’. Suštinski su porasle količine isporuka ruske nafte i uglja. Uz učešće naših stručnjaka u Kini se grade novi atomski energetski blokovi, kineske kompanije se aktivno uključuju u projekte za tečni prirodni gas, jača industrijska i poljoprivredna saradnja. Zajedno osvajamo kosmički prostor, razvijamo nove tehnologije”, poručio je Putin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare