24. Maja 2023.

Putin: Amerika svojom politikom „puca sebi u nogu“

On je konstatovao da se na globalnoj sceni dešavaju fundamentalne promene.

„Vidimo da na globalnoj areni dolazi do zaista dubokih, fundamentalnih promena. Sve više zemalja ide putem jačanja nacionalnog suvereniteta, vođenja samostalne, nezavisne unutrašnje i spoljne politike, pridržavaju se sopstvenog modela razvoja“, istakao je ruski lider, dodajući da se sve te zemlje zalažu za izgradnju nove, pravednije arhitekture međunarodnih ekonomskih odnosa.Istovremeno, Sjedinjene Američke Države, koje pretenduju na hegemoniju, svojom ekonomskom politikom štete same sebi.

„Sjedinjene Američke Države svojom ekonomskom politikom samo doprinose padu svoje privrede i, kao što sam već rekao, jednostavno pucaju sebi u nogu“, rekao je ruski predsednik.Sa druge strane, uprkos krizi u svetskoj trgovini, obim BDP-a Evroazijske ekonomske zajednice pao je za samo 1,6 odsto, konstatovao je Putin.„Brojke govore same za sebe. Uprkos velikoj krizi u svetskoj ekonomiji i trgovini, značajne geopolitičke rizike i faktor neizvesnosti, ukupan BDP država Evroazijske ekonomske unije za 2022. godini se smanjio za 1,6 odsto, iako su neki eksperti predviđali potpuno drugačiji scenario, scenario kolapsa“, istakao je Putin.Scenario koji je predviđao sunovrat ruske ekonomije očigledno se neće ostvariti, istakao je ruski lider.

Kardinalne promene u finansijskoj sferi

U međunarodnoj finansijskoj sferi dešavaju se kardinalne promene, a Rusija ne samo da uspeva da se prilagodi, nego i postaje lider u toj oblasti, kazao je Putin.„Vodimo politiku usmerenu na smanjenje udela valuta neprijateljskih zemalja u međusobnim obračunima i nameravamo da još aktivnije radimo na tome sa partnerima u celom svetu i u Evroazijskoj ekonomskoj zajednici, između ostalog i u cilju potpunog prelaska na nacionalne valute. I mnoge druge svetske ekonomije koje se brzo razvijaju, poput Kine, Indije, zemalja Latinske Amerike, prelaze na korišćenje nacionalnih valuta u spoljnotrgovinskim transakcijama“, rekao je ruski lider.Kako je dodao, važno je koordinirati zajedničke napore za formiranje novog decentralizovanog svetskog finansijskog sistema – „što sistem bude decentralizovaniji, to će biti bolje za svetsku ekonomiju“.

Zapad pokušava da spreči saradnju drugih zemalja sa Rusijom

Moskva uvek savesno pristupa saradnji sa drugim zemljama i striktno poštuje svoje obaveze, rekao je Putin. Sa druge strane, zapadni protivnici ubeđivanjem, obećanjima, ucenama pokušavaju da prekinu saradnju drugih zemalja sa Rusijom.

„Svi znaju da naši zapadni protivnici pokušavaju da nagovaranjima, raznim obećanjima, ucenama primoraju mnoge naše partnere da okončaju profitabilnu saradnju sa Rusijom, pritom ih uopšte ne interesuje kakve će to gubitke doneti tim državama i njihovim narodima“, napomenuo je on.đ

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare