13. Februara 2023.

Pušilin: Krajnji cilj oslobađanje DNR, pa denacifikacija Ukrajine

„To je glavni cilj kojem stremimo, cilj svih nas, ljudi iz Donbasa, koji su čekali ovaj trenutak dugo godina. DNR je priznata od strane Ruske Federacije i za nas je to najvažnije“, izjavio je Pušilin u intervjuu za list „Politika“.

Dodao je da, u ovom trenutku, nisu postignuti svi zadati ciljevi, budući da su oni visoko pozicionirani, teško ostvarivi i istovremeno oni od kojih se ne odustaje.

„Pre svega, govorim o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. To jeste ključno, ali takođe podrazumeva prethodno oslobođenje teritorije Donjecke Narodne Republike, koja nama pripada po slovu Ustava“, navodi Pušilin.

On smatra da oslobađanje DNR otežava povećanje pritiska i konfrontacije kolektivnog Zapada na čelu sa SAD, koje nastavljaju sa ispunjavanjem svojih prioritetnih zadataka.

„Prvi je, naravno, pokušaj da se uništi suverenitet Ruske Federacije, jer Zapadu ne odgovara jaka, suverena Rusija. Drugi cilj je slabljenje Evrope. Vidimo kako se SAD odnose prema evropskim državama. Bukvalno im diktiraju svoje uslove, i one gube kontrolu nad sopstvenim državama“, poručio je Pušilin.

Naglašava da za njih najteži avdejevski pravac koji za njih ima dodatno značenje, jer će zauzimanjem Avdejevke minimizirati granatiranje Donjecka i Jasonovate od strane Ukrajinske vojske.

„Avdejevka se graniči sa Donjeckom, od centra jednog grada do centra drugog razdaljina je oko 20 kilometara. Naravno, bitno nam je da oslobodimo i Ugledar, pa Kurakhovo, a odna ćemo moći prvo delimično, a zatim i u potpunosti da okružimo Avdejevku. Takođe, za nas je važan i sever Republike, krasnolimanski pravac, gde se mahom vode pozicione borbe“, navodi Pušilin.

Na konstataciju da predsednik Rusije Vladimir Putin prednost daje jedinicama sastavljenim od lokalnog stanovništva DNR u odnosu na profesionalna vojna lica, Pušilin odgovara da su oni u ratu od 2014. godine.

Kako kaže, proučavali su neprijatelja, sticali iskustva i sada, uz pomoć Rusije, uspevaju da primene svoje veštine.

„Mi smo u jako dobroj formi, motivisani i pre svega štitimo svoje domove. Deo našeg Prvog armijskog korpusa DNR štiti svoje domove koji se ovde nalaze, ovde žive njihove porodice, njihova deca, ovde su grobovi naših predaka. Drugi deo želi da oslobodi one teritorije na kojima je takođe održan referendum i gde se nalaze njihove kuće. Govorim o Kramatorsku, Slavjansku, Krasnoarmejsku, Artemovsku, Soledaru. Mnogi naši vojnici dolaze odatle“, ističe Pušilin.

Na pitanje o učešću Vagnera u borbama u Donbasu, Pušilin odgovara da oni pokazuju odlične rezultate i da deluju u okviru strategije koja podrazumeva oslobađanje Donbasa.

Vagner se, tvrdi, smatra jednom od najmoćnijih vojnih formacija na svetu zato što postoji korporativna etika i vrlo jasno izgrađen model upravljanja gde se izvršavaju apsolutno sve komande.

„Njihove jedinice su dobro uigrane zbog discipline koja je na najvišem nivou i naravno, važna je briga menadžmenta kompanije za sve“, smatra Pušilin.

On ističe da je cena slobode uvek visoka, a kaže, sačuvati svoj identitet i ostati svoj, u ovom trenutku predstavlja pravi podvig.

„Narod Donbasa razume sve probleme, shvata da je na teškom putu, ali on je taj put izabrao još 2014. godine“, poručio je Pušilin.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare