Bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, prednosti borovnice su zaista velike.
Prednosti borovnice dokazuju da je ovo voće više nego ukusna superhrana. Jedna porcija (šaka ili šolja) borovnica sadrži manje od sto kalorija, a istovremeno obezbeđuje esencijalne vitamine i hranljive materije koje su vašem telu potrebne da podrži kardiovaskularno zdravlje.
Dakle, ne samo da su ukusne, već su i bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Od davnina, borovnice su cenjene zbog svojih lekovitih svojstava i koriste se u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih bolesti.
Sezona borovnice zavisi od geografskog područja i klimatskih uslova. Generalno, sezona borovnica obično traje od maja do avgusta, a vrhunac je obično u junu i julu. Podrazumeva se da sveže borovnice imaju najbolji ukus, teksturu i hranljive materije tokom sezone, kada su lokalno dostupne i sveže ubrane.
Prema USDA, i prema eatthis.com, jedna šolja sirovih, sočnih borovnica pruža vam:
85,5 kalorija
1,11 grama proteina
0,5 grama masti
21,7 grama ugljenih hidrata
3,6 grama vlakana
14,9 grama šećera
14,6 miligrama vitamina C
29 mikrograma vitamina K
116 miligrama kalijuma
0,42 miligrama gvožđa
Prednosti borovnice
Borovnice su niskokalorično voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, a ovo voće je bogato i antioksidansima, kao što su flavonoidi, antocijanini i vitamin C, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i održavanju zdravlja tela.
Borovnice su dobar izvor dijetetskih vlakana, koja podržavaju varenje, smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi.
Oni mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje i čak vam pomoći da izbegnete srčane bolesti. Takođe, dobro je znati da su, prema CDC-u, kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u SAD.
Ishrana, vežbanje i prestanak pušenja igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca, a podaci pokazuju da borovnice ne samo da pomažu u održavanju zdrave funkcije srca, već mogu delovati i kao preventiva protiv srčanih bolesti.
Ovo fino voće pomaže u održavanju zdravlja mozga, a zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, borovnice snažno deluju u borbi protiv oksidativnog stresa.
Jedna od prednosti borovnica je poboljšana kontrola glukoze nakon obroka, potencijalno zbog efekata voća na probavni sistem. Studija objavljena u Current Developments in Nutrition pokazuje da ekvivalent jedne šoljice svežih borovnica dnevno može imati blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi kod kojih je dijagnostikovan dijabetes tipa 2, a visok sadržaj vitamina C u borovnicama pomaže u jačanju imunološkog sistema. i povećati otpornost organizma na bolesti i infekcije.
Kako koristiti borovnice
Jedan od najjednostavnijih načina konzumiranja je jesti sveže borovnice. Možete ih jesti same, dodavati u smutije, salate ili koristiti kao dodatak desertima i slatkišima.
S druge strane, smrznute borovnice su praktična opcija koja vam omogućava da uživate u njihovim prednostima tokom cele godine. Možete ih dodati u smutije, jogurt ili ih koristiti kao sastojak za peciva.
Zaista ima mnogo opcija, a tu je i konzumacija soka od borovnice, sušenih borovnica i slično.
U svakom slučaju, koju god opciju da odaberete, ovo je voće koje bi svakako trebalo uvesti u ishranu zbog svih njegovih prednosti.