3. Maja 2023.

Pune 32 godine od nekažnjenog zločina nad Srbima u Zadru

Linta je podsjetio da je na današnji dan 1991. godine počela “Zadarska kristalna noć” i da za taj masovni zločin nad Srbima u Zadru niko nije odgovarao, što je jedan od mnogih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske državne politike.

Iz Savez Srba iz regiona traže da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije konačno pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za mučenja, ubistva i progon Srba u Zadru i plansko uništavanje njihove imovine.

“Na današnji dan 1991. godine više od 2.000 hrvatskih šovinista i ekstremista krenulo je u rušilački i varvarski pohod na srpsku imovinu po uzoru na nacističku Njemačku i uništavanje jevrejske imovine i to u po bijela dana”, podsjeća se u saopštenju.

Bili su naoružani pištoljima, palicama, motkama, šipkama i kamenjem, pjevali su ustaške pjesme i uzvikivali ustaške parole. Među njima je bio i jedan broj uniformisanih policijaca koji su upotrijebili veliku količinu eksploziva, navode iz Saveza Srba iz regiona.

U saopštenju se dodaje da je Srbima u Zadru i okolini sedmicama ranije prijećeno na ulicama, putem telefona i slanjem pisama na kućne adrese, a da je javna tajna da su mjesecima ranije lokalni odbori HDZ-a pravili spiskove srpskih kuća i ostalih objekata koje treba porušiti.

Tokom 2. i 3. maja 1991. godine u Zadru i okolini uništeno je oko 200 objekata u vlasništvu Srba i Srbije.

“Danima poslije ovog događaja policija i hrvatske paravojne formacije izvodili su Srbe iz njihovih stanova, hapsili ih po ulicama i odvodili u ciglanu pored Nina i na druga mjesta gdje su zvjerski mučeni, a mnogi su likvidirani”, podsjeća se u saopštenju.

Ubijanje Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno je tokom ljeta i jeseni 1991. i u kasnijem periodu.

“Od 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA. Sa područja Zadra protjerano je više 10.000 Srba”, navode iz Saveza Srba iz regiona.

Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća, u užem dijelu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vrijeme rata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare