Psu treba dopustiti da u šetnji njuši koliko želi: Evo zašto - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Psu treba dopustiti da u šetnji njuši koliko želi: Evo zašto

Psima bi trebalo dopustiti da njuše onoliko koliko žele kad su u šetnji, a ne da im vlasnici dosađuju i vuku ih, tvrdi stručnjaki za pse Zoe Belshaw.

U sklopu svog govora na kongresu BSAVA 2023., Belshaw je pojasnila da vlasnici šetnju često doživljavaju isključivo kao rutinu održavanja psa u fizičkoj formi, dok ona zapravo ima vitalnu ulogu u mentalnoj stimulaciji.

“Neki psi, naročito stariji, hodaju s manje energije i kraće vreme i radije se polako vuku te istražuju mirise oko sebe. To bi vlasnici trebali prihvatiti, čak i ako im je to dosadno i frustrirajuće”, upozorila je.

Prema veterinarki, kako psi stare tako postaju sve motivisaniji njuškati.

“Ako imate na raspolaganju 10 minuta za šetnju i pas pređe 10 metara, ali od toga 9 i po minuta njuši, za njega je to bolje nego da ga vučete. Vlasnici mogu odslušati podcast ili nekako ubrzati vreme te prihvatiti njuškanje kao nešto stvarno važno”, dodala je.

Kao ostale stvari koje vlasnici mogu preduzeti kako bi osigurali da život starijeg psa bude jednostavniji, Belshaw savetuje postavljanje mekanih prostirki koje će sprečiti padove, drugačije načine igre i promene u ishrani.

Za pse koji pate od kognitivnog pada ili gubitka vida ili sluha korišženje čula mirisa je ključno. Na primer, skrivanje hrane na raznim mestima kako bi se pas podstakao da je sam nađe je zabavan oblik treninga za mozak koji psu pomaže da njegov um ostane aktivan.

Danas objavljeno

Da li će Dubai spustiti Mjesec na Zemlju, novi projekat vrijedan pet milijardi dolara

Vanja A

Preminuo poznati glumac: Bio je legenda kultnih serija

Vanja A

Lana Del Rej uslikana na plaži: Ne mari za paparace, uživa sa društvom

Vanja A

Ostavite komentar