19. Septembra 2023.

Prvo u ambasadu, pa pred javnost: Spajić će sastav vlade prvo reći ambasadorima Zapada?

Od nove vlade Crne Gore nema ni traga, ni glasa u javnosti, ipak, Spajić je zakazao sastanak sa ambasadorima u Podgorici.

Mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić samo dva puta je u javnosti govorio o svojoj vladi. Prvi put u izbornoj noći kada je nakon proglašenja rezultata rekao kako GP URA neće biti deo njegove vlade i krajem avgusta kada je saopštio da koalicija “Za budućnost Crne Gore” neće biti deo vlasti.

Takva tajanstvenost Spajića podstakla je javnost da nagađa kako će nova vlada izgledati, da li lider Pokreta Evropa sad ima ima dovoljnu podršku poslanika i ko će zauzeti koja ministarska mesta.

Ipak, Spajić nije tako tajanstven kada su u pitanju stranci u Crnoj Gori. Prema informacijama podgoričkog “Dana”, Spajić će se sutra, u sredu 20. septembra sastati sa ambasadorima država članica Evropske unije i sa njima razgovarati o novoj vladi.

“Očekuje se da Spajić ambasadorima predoči glavne smernice politike buduće vlade, uz ekspoze o spoljnjoj i bezbednosnoj politici Crne Gore u narednom četvorogodišnjem periodu. Očekuje se i da predstavi strukturu buduće vlade i ambasadore bliže upozna sa tokom pregovora o obezbeđivanju parlamentarne podrške budućoj izvršnoj vlasti”, objavio je “Dan” pozivajući se na diplomatske izvore.

Pitanje je šta će Spajić saopštiti ambasadorima, imajući u vidu da se trenutno ne razmatra samo da li ima podršku poslanika drugih stranaka, jer je neizvesno da li je ima i od poslanika sa svoje liste.

Za sada se zna da su dve poslanice Pokreta Evropa sad otvoreno protiv vlade kakvu je Spajić predložio. One trpe pritisak da podnesu ostavke i izađu iz stranke. Opštinski odbor PES-a iz Bara u saopštenju je pozvao poslanicu Radinku Ćinćur da podrži Spajića, ili da vrati mandat.

Takođe, Spajić nema podršku ni svog kolege i potpredsednika stranke Jakova Milatovića. Njih dvojica su se sastala dva puta kako bi razgovarali o sastavu vlade. Milatović je otvoreno kritikovao Spajića i poručio mu da u vladu uključi sve stranke koje su pobedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. kada se vodila politička borba protiv Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Spajić i Milatović bi trebalo ponovo da se sastanu, nakon što se predsednik Crne Gore vrati u zemlju iz Njujorka gde je u toku zasedanje Generalne skupštine UN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare