25. Aprila 2023.

Prvi čovjek Google zarađuje 808 puta više od prosječnog zaposlenog u toj firmi

Alphabet, matična kompanija u čijem je vlasništvu Google u poslednje vreme pokušava da smanji potrošnju — otpustili su veći broj radnika, ukinuli dugogodišnje benefite — ali izgleda da je ipak ostalo dosta novca za prvog čoveka kompanije.

Sundar Pičai je dobio ukupan kompenzacijski paket vredan više od 225 miliona dolara za vodeći Google i matičnu kompaniju Alphabet do 2022. godine, prema godišnjem izveštaju akcionarima objavljenom u petak. Pored plate od dva miliona dolara i skoro šest miliona za ličnu bezbednost, Pičai je dobio i nagradu u vidu akcija — cilj ove nagrade je da Pičai bude motivisan, vredan, a očigledno i neverovatno bogat.

Alphabet je otpustio 12.000 radnika u januaru i smanjio benefite za ostale zaposlene zbog slabe potražnje za digitalnim oglašavanjem i turbulentne ekonomske situacije u tehnološkom sektoru. Pičai, u dopisu osoblju u kojem su najavljena otpuštanja, je rekao da je firma prekomerno zapošljavala tokom pandemije i rekao da preuzima punu odgovornost za odluke.

Pičai i njegov liderski tim, koji je takođe dobio osmocifrene kompenzacijske pakete za 2022. godinu, imaju odgovornost da održe visok moral i spreče pokušaj Microsofta da pretvori Bing u pravog rivala Google pretrage. Ali, dopis, kao i otpuštanja, pokazuju očiglednu nepovezanost između lidera kompanije i radne snage koja tu kompaniju zapravo pokreće, piše SFGate.

Prosečna plata u Alphabetu je 279.802 dolara godišnje, što znači da je Pičai zaradio 808 puta više od prosečnog zaposlenog.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare