10. Oktobra 2023.

Prva “packa” Izraelu: Međunarodno pravo je jasno

U vazdušnim napadima izraelske vojske na Pojas Gaze pogođene su stambene zgrade, uključujući višespratnice, kao i škole i objekti Ujedinjenih nacija

Ti napadi doveli su do brojnih civilnih žrtava.

“Međunarodno humanitarno pravo je jasno: Obaveza da se vodi stalna briga kako bi se poštedelo civilno stanovništvo i civilni objekti na snazi je sve vreme tokom napada”, rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk.

Reagujući na najavu izraelskog ministra odbrane Joava Galanta da će blokada Pojasa Gaze biti pojačana, Tirk je, u saopštenju, naveo da su opsade koje ugrožavaju živote civila zabranjene međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Podsetimo, Izrael je pokrenuo najsnažnije napade na Gazu i Hamas ikad izvedene na taj pojas, nakon subotnjih napada Hamasa na izraelske položaje i civilno stanovništvo.

Proglašeno je ratno stanje, a spremna je i velika ofanziva na teritoriju Gaze u kojoj će najverovatnije stradati i brojno civilno stanovništvo zbog velike gustine naseljenosti.

Takođe, u ponedeljak je doneta odluka da se Gazi obustave voda, struja, lekovi, gorivo i hrana, što već sada izaziva veliku humanitarnu katastrofu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare