28. Maja 2023.

Prva fotografija: Volvo EX30

Logično, ova vest o Volvou se najpre pojavila u švedskim medijima, da bi neposredno nakon što se slika proširila društvenim mrežama, novitet ponovo bio prekriven velom. Zvanična slika, ova s konfiguratora, potvrđuje verodostojnost svojevremeno objavljenih patentnih crteža Volvoa EX30, pa se zna da će uvodna verzija posedovati dizajn koji je usklađen s duhom perjanice po imenu EX90, dok će lista opcionala sadržati dijamantski sečene naplatke od lake legure i sa pet krakova, kao i da će se moći izabrati alternativa dvobojne školjke.

Inače Volvo EX30 će da nastupi u C segmentu modela s povišenom pozicijom sedenja i biće dug otprilike kao Volkswagenov Golf, odnosno u intervalu između 4,2 i 4,3 metra, što ga i uvodi u klasu kompakata. Skandinavski medij koji je prvi objavio ovu sliku je Allt om Elbil.

Svi su izgledi da će novajlija koristiti arhitekturu koju je osmislio kineski gazda Geely, a ona se raspoznaje po skraćenici SEA. Na nju se oslanjaju i elektromobili s logotipima brendova Zeekr (konkretno model X) i Smart (konkretno model #1). U ovoj aplikaciji će kupci moći da biraju između trakcionih baterija različitog kapaciteta, kao i to da li će vozilo pokretati jedan ili par električnih agregata.

Volvo EX30 bi u teoriji mogao da obezbedi i autonomiju koja premašuje hiljadu kilometara, dok bi najmoćnija verzija s pogonskim sklopom koji integriše duet elektromotora, snaga mogla da nabuja i preko 400 „konja“, ali je najveća verovatnoća da će se konstruktor uzdržati od ugradnje komponenti najbritkijih peroforamansi, jer ipak pričamo o vozilu iz nižeg segmenta.

Kako bilo, premijera samo što nije. Volvo EX30 ćemo u potpunosti spoznati sedmog dana juna, ali ćemo na otvaranje mogućnosti kupovine morati da počekamo poduže. Naime, švedski brend se suočio s poteškoćama prilikom kreacije softvera, pa ga je to primoralo da odloži tržišnu promociju perjanice po imenu EX90, ali i modela zvanog Polestar 3.

AutoRepublika

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare