3. Oktobra 2023.

Prst u oko Moskvi: Jermenija ratifikovala Rimski statut, pridružuje se Međunarodnom krivičnom sudu

“Za ratifikaciju Rimskog statuta MKS-a i usvajanje izjave o retroaktivnom priznavanju nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda glasalo je 60 poslanika, a 22 su glasala protiv”, rekao je predsednik parlamenta Alen Simonjan, prenosi Juronjuz Srbija.

Sada će dokument biti upućen predsedniku Jermenije na potpis. Očekuje se da odluka stupi na snagu za 60 dana, prenosi RIA Novosti.

Međunarodni krivični sud početkom godine podigao je optužnicu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u vezi sa deportacijom dece iz Ukrajine, što znači da bi Jermenija, dojučerašnji blizak saveznik Rusije, mogla da uhapsi ruskog predsednika ukoliko se on nađe na njihovoj teritoriji.

Zvanični Kremlj već ranije je nameru Jermenije da ratifikuje Rimski statut okarakterisao kao “neprijateljski korak”, dodaje AP.

Jermenija, s druge strane, tvrdi da nema nameru nikoga da hapsi i da je ubrzavanje ratifikovanja ovog statuta usledilo nakon iznenadne “nagodbe” sa Azerbejdžanom oko spornog Nagorno-Karabaha.

Iz tog regiona, koji je nakon više decenija vraćen na upravljanje Azerbejdžanu, na čijoj teritoriji se i nalazi, odmah je krenulo masovno bežanje, zapravo egzodus jermenske etničke manjine. U tom regionu, kako precenjuju iz UN, sada je ostalo između 50 i manje od 1.000 ljudia a snimci agencija pokazuju pustoš.

Jermenske vlasti smatraju da ih je Rusija praktično izdala jer je upravo Putin bio posrednik u pregovorima dve strane. Ali, kako je započeo rat u Ukrajini, Putin fokus e jednostavno “pomerio” na drugu stranu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare