31. Marta 2023.

Protesti u Sarajevu, zatražena ostavka visokog predstavnika Kristijana Šmita

Nekoliko stotina građana sa protesta u Sarajevu zatražili su da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit ode sa funkcije i da se povuku njegove ranije odluke.

Na protest ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, 31.marta autobusima su stigli građani iz cijele BiH, prenose lokalni mediji.

Kako je rečeno, oni su nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita, koje se odnose na izmene Izbornog zakona BiH i Ustav Federacije BiH.

Šmit je na dan na dan izbora u oktobru prošle godine doneo paket mera koji sadrži amandmane na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH. U pitanju je osma odluka Šmita od kako je u avgustu 2021. godine preuzeo tu funkciju.

Oni traže da se prestane sa, kako su naveli, “razgradnjom države i odlukama koje donose predstavnici međunarodne zajednice”.

Oni su nosili i transparente na kojima je pisalo “Šmit odlazi, OHR ostani”.

Protest su organizovale udruženje ReSTART i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Uoči protesta, Šmit se oglasio na Tviteru.

“Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo”, naveo je visoki predstavnik u BiH.

Slični protesti, takođe u organizaciji organizacije ReSTART, održani su ispred sedišta OHR-a u Sarajevu i prošle godine.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare