22. Aprila 2024.

Protesti roditelja: “Logoped odbio raditi s djetetom sa posebnim potrebama, pa nagrađen direktorskim mjestom”

Roditelji čija djeca pohađaju Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci jutros nisu poslali djecu u školu.

Grupa od oko njih 50 nezadovoljna je imenovanjem nove direktorice Snežane Pajčin, za koju navode, da su im djeca prenijela da je, između ostalog- gruba u pristupu.

Zabrinuti su zbog promjena koje se mogu desiti u školi, jer ističu da je rutina i dobre navike nešto što je za njihovu djeca sa smetnjama u razvoju od izuzetnog značaja.

-Neka imenuju koga god hoće, ali nemojte ovu gospođu. Čuli smo da je imenovana jer su to tražili Vlado Đajić i Baja Mali Knindža, rekla nam je jedna od majki koja je jutros došla ispred škole kao vid da iskaže nezadovoljstvo.

Da li je po propisima Snežana Pajčin imenovana, pitali smo i Ministarstvo prosvjete, da li je bilo ikakvog političkog ili uticaja sa strane, pitanja su na koja čekamo odgovor.

-Od 4.godine, od vrtićke grupe moj sin pohađa ovu školu. Prezadovoljni smo sve ove godine, bez ijednog jedninog problema i što se tiče kadra i uslova u školi. Ja nisam ovdje niti koga da podržim, niti da protestvujem, ja sam tu za svoje dijete. Objasnila bih vam to kao priču. Bila jendom jedna složna porodica, svi su se slagali… Jednog dana, jedno od djece odluči srušiti nosivi zid, iako se niko nije složio. Šta će se desiti sada kada je kuća bez nosivog zida, a s vana ista, upitala je Sunčica.

I drugi roditelji ispričali su da su zabrinuti.

Gluhonijema Sandra VIdić, čije dvoje djece ima iste probleme i pohađa školu kaže:

-Ćerka mi je rekla da nije zadovoljna sa njenim radom. Kada nema svesku, kada bude kod nje (Snežane, nove direktorice) piše na papiru, na kraju joj baci u korpu. Stalno gleda u telefon, neće ništa da uči djecu. Ona može tada samo da gleda u zid i u plafon. Ona želi Sašu i Maju, njenu učiteljicu, nadam se da će ostati, rekla je Sandra, majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju.

Vera Petrović kaže da nije za novoizabranu direktoricu:

-Mnogi roditelji se žale na njen rad, malo je gruba za djecu i tako dalje. Sadašnji direktor je odličan čovjek, on je za sadašnjeg mandata jako puno učinio za ovu školu i djecu.

Ja ne radim, čekam svoje dijete, zato smo stalno tu, mnogo toga vidim, čujem. Primijetim pomake na djetetu. Prije je u vrtiću bio agresivan i tako, ali vremenom uz mene i učiteljicu Vanju, sad je divan, ocjene su mu četvorke, petice, sa osmijehom je, zato smatram, da ne bi trebalo ništa da se mijenja…

Dušanka Demir, kaže da su roditelji ranije pisali Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kako bi ukazali na sve probleme. Odgovor nikada nisu dobili. Ipak traže da neko iz Ministarstva izađe pred njih.

-Ispada da za našu djecu niko ne mari. Možemo dovesti bilo koga, kako je krenulo, operske pjevače su počeli da nam dovode na fukncije, kako je krenulo. Žalosno da se s našom djecom sprda država. Neka dođe ta država i kaže nam da je uz našu djecu. Imamo grupu od 50 roditelja, niko nije izašlo pojedinačno i samoinicijativno. Sve radimo u korist djece. Politika nas ne zanima uopšte. Većina roditelja ima djecu koja ne mogu ovdje da stoje, a nema ko da ih čuva.

Ističe da je bilo problema sa svakom upravom, ali da su se oni rješavali, da je bilo razumijevanja za ovu specifičnu kategoriju roditelja.

-Moje dijete ostaje bez tretmana. Ta ista gospođa koja je došla na mjesto direktora odbila je da radi sa mojim djetetom, a ona je logoped. Imam papir da je odbila da radi s mojim djeteteom.

N1: Kako je to moguće?

-Moguće je eto, jer je neko štiti. Ona je imala podršku nekog, njoj direktor trenutni nije mogao ništa, zajljučuje Dušanka dodajući još jednom da roditelje ne interesuje politika, niti fotelje, ali interesuje stručnost.

-Ako nema niko iz škole bolji, ako nije to Saša (Tatić, bivši direktor), ima i među roditeljima vrlo školovanih ljudi koji bi bolje obavljali tu funkciju nego onaj ko je sad postavljen, ističe

Grupa roditelja ranije se obraćala Kabinetu predsjednika RS, resornom ministarstvu prosvjete, ali i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, te Generalnom sekretaru Vlade RS.

Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u svom sastavu ima vrtić, koji pohađaju djeca starija od tri godine. U tom vriću je trenutno oko 30 mališana sa slušnim i govornim smetnjama, ali i sa drugim teškoćama, uključujući i djecu s autizmom.

Osnovnu školu u sklopu Centra pohađaju 64 đaka, od čega 11 sa problemima sa sluhom i govorom. dok ostali učenici imaju druge poteškoće.

Četvoro đaka pohađa srednjoškolski program za pekare i frizere.

U školi bi danas trebala da bude obavljena primopredaja dužnosti između Snežane Pajčin i Saše Tatića, ali roditelji se ne mire s tom činjenicom i traže vanredan nadzor i reakciju, kao i sastanak sa ljudima iz Ministarstva prosvjete.

N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare