2. Septembra 2023.

Protesti podrške na međuentitetskoj liniji, Sarajevo odgovara kontraprotestom

Tenzije između Banjaluke i Sarajeva kuliminirale su protestima na obe strane. Pod sloganom “Granica postoji”, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji okupio je građane na četiri mesta, uz međuentitetsku liniju. Protestuju zbog optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv predsednika Srpske i direktora Službenog glasnika zbog nepriznavanja odluka Kristijana Šmita. Istovremeno, u Sarajevu je kontraprotest.

Na zabranu Sarajeva da se juče održi protest pred Tužilaštvom BiH, odgovor su protesti na četiri tačke međuentitetske linije i to u Istočnom Sarajevu, Doboju, Nevesinju i Loparama. Podrška Miloradu Dodiku, koji je kao predsednik potpisao ukaz nakon što je republički Paralment usvojio Zakon da se u Srpskoj ne sprovode odluke Kristijana Šmita.

“Zahtev je da se političke optužnice obustave. Cilj je jasan – da se političkom optužnicom predsednika Srpske i direktora Službenog glasnika uklone sa političke scene. RS mora postojati i zbog Srba u Srpskoj i Federaciji”, kaže Đorđe Radovanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji.

Dodik: Građani pokazali snagu i volju da brane Srpsku

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ponosan na građane jer su današnjim protestima na četiri lokacije, pokazali snagu i volju da brane Srpsku.

Dodik je rekao da građani imaju pravo da iskažu svoj stav.

“Želim da kažem da postoji granica, a ne administrativna linija. To jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Postoji razgraničenje. To je moj odgovor na ono što smo danas čuli iz Sarajeva”, izjavio je Dodik za RTRS.

On je naglasio da postoji granica i u ponašanju: “Ako političari iz Sarajeva mogu da prihvate da dođe stranac i nameće zakone mimo Ustava, onda oni ne poštuju zemlju u kojoj žive. Mi to ne prihvatamo”, rekao je Dodik.

U Sarajevu se tražila zabrana okupljanja

I dok su iste poruke upućivane sa sve četiri lokacije u Srpskoj, u Sarajevu se istovremeno tražila zabrana okupljanja, intervencija snaga EUFOR, a najavljivao se i kontramiting.

Iz Sarajeva su planirali da krenu prema protestu koji se održava u Srpskoj. Nakon što je i njima stigla zabrana, odustali su od dolaska i okupili se ispred Fahdove džamije u Sarajevu. 

“Nisu to samo malobrojni četnici. Tu ima sigurno njih 300.000 koji podržavaju Dodika. Nisu ovde nikakve vehabije. Ovo su patriote BiH koje su se okupile. Biće ih, ako zatreba, još više”, poručuje Sanin Musa, aktivista.

Dodik podneo krivične prijave

Da građani Srpske i srpskih udruženja iz Federacije imaju pravo da kažu šta misle, poručuje Željka Cvijanović, srpski član predsedništva BiH.

“Ne znam zbog čega bi bio problem da Udruženje Srba iz Federacije organizuje proteste u Federaciji, ako su tamo mogle da protestuju razne političke stranke. Bili su i pred zgradom OHR-a. Očito da tu postoji politički cilj i razlog. Bitno je da će građani RS raditi ono što misle da treba. Ako misle da treba da protestuju – protestovaće”, rekla je Cvijanovićeva. 

Sud Bih još ne saopštava kako će postupiti po optužnici protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Ponovo je na njihovom stolu nakon što je od tužilaštva traženo da je dorade.

U međuvremenu, stigle su još dve krivične prijave. Obe je dostavio Milorad Dodik – jednu protiv BiH tužioca zbog nezakontog postupka protiv njega i drugu protiv Kristijana Šmita jer se, kaže, neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika. 

A i Šmit se danas oglasio i okupljanje na međuentitetskoj liniji ocenio neodgovornim.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare