Protesti na ulicama Lisabona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protesti na ulicama Lisabona

Hiljade demonstranata su izašle na ulice Lisabona, tražeći kako rast plata i penzija, tako i ograničenja visine cena namirnica.

Najveći portugalski sindikat CGTP, koji je organizovao demonstracije, zahteva da plate i penzije odmah porastu barem za 10 odsto, a od Vlade Portugala traže da ograniči visinu cena osnovnih namirnica, prenosi Rojters.

Radnica u metalskoj industriji Paula Gonsalves (51), koja učestvuje u demonstracijama, rekla da one predstavljaju protest “protiv niskih plata” i da se na njima zahteva “više pravde za radnike”.

Ana Amaral (51), administrativna radnica u bolnici, kaže da cene u supermarketima rastu svakog dana i da je neophodno uvesti ograničenje cena namirnica. Ministar finansija Portugala Antonio Košta Silva je u petak isključio uvođenje takvih ograničenja, tvrdeći ”da će tržište samo regulisati cene”.

Više od 50 odsto portugalskih radnika zarađuje manje od 1.000 evra mesečno, a minimalna plata iznosi 760 evra. Inflacija za februar je iznosila 8,2 odsto, a za januar 8,4 odsto, dok su cene neprerađenih namirnica kao što su voće i povrće u istom periodu porasle za 20,11 odsto, navodi Rojters.

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar