25. Septembra 2023.

Protest u Madridu: NE za amnestiju katalonskih separatista

Vlasti su procenile da se u španskoj prestonici okupilo 40.000 ljudi kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog potencijalne premijerove saradnje s liderom stranke Zajedno za Kataloniju

Desetine hiljada Španaca protestovali su u Madridu protiv mogućih planova vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza da amnestira katalonske separatiste ne bi li dobio podršku katalonskih separatističkih partija za ostanak na toj funkciji nakon izbora održanih u julu.

Pristalice opozicione konzervativne Narodne partije (PP) došli su iz cele Španije na miting u Madridu.

Vlasti su procenile da je u protestima učestvovalo 40.000 ljudi, preneo je Rojters.

Sančez bi mogao da ostane na funkciji ukoliko ga podrži bivši katalonski lider u egzilu Karles Puđdemon, čija je stranka Junts (Zajedno za Kataloniju) dobila sedam poslaničkih mesta u parlamentu.

Naime, Puđdemon je rekao da će pregovarati o podršci premijeru da formira vladu ukoliko se ispuni njegov uslov – amnestija za sve koji su imali veze s nezakonitim referendumom o nezavisnosti te španske pokrajine 2017. godine.

Puđdemon inače živi u Briselu otkad je pobegao iz Španije pre šest godina da ne bi odgovarao za separatizam.

Premijer je danas održao svoj politički miting u Gavi, u blizini regionalne prestonice Katalonije, Barselone, gde pak nije pominjao amnestiju, ali je rekao da socijalisti žele da se prevaziđu društvene podele u vezi s katalonskom krizom.

Sančez je 2021. godine pomilovao devet separatista koji su izdržavali zatvorske kazne zbog optužbi za separatizam.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare