31. Maja 2023.

Prošli su američkim pilotima “ispred nosa” i sad poručuju: “A šta vi radite?”

Američka vojna komanda odgovorna za Indo-Pacifik saopštila je u utorak da se manevar kineskog aviona J-16 dogodio prošle nedelje i da je primorao američki avion RC-135 da leti kroz turbulenciju, prenosi Rojters.

Na prikazanom snimku se vidi kako kineski borbeni avion prolazi ispred nosa američkog aviona RC-135, koji se trese zbog turbulencija, navodi Rojters.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu, koji nije iznosio detalje, saopštio je da SAD u dužem vremenskom periodu često raspoređuju avione i brodove za izviđanje Kine iz blizine, što predstavlja ozbiljnu opasnost za nacionalnu bezbednost.

Kina poziva SAD da zaustave opasne provokacije i prestanu da prebacuju krivicu na Kinu, saopštio je Liu.

On je naveo da ce Kina nastaviti da preduzima neophodne mere za odlučnu odbranu svog suvereniteta i bezbednosti i da će raditi sa zemljama regiona na čvrstoj zaštiti mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru.

Najnoviji incident dogodio se pre nego što je Peking odbio zahtev američkog ministra odbrane Lojda Ostina da se sastane sa ministrom nacionalne odbrane NR Kine Li Šangfuom, na marginama međunarodnog foruma posvećenog bezbednosti u Aziji “Šangri La dijalog”, koji će biti otvoren u petak.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare