Prošla godina bila je rekordna za Volvo kamione - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Prošla godina bila je rekordna za Volvo kamione

Godina 2022. bila je rekordna za Volvo Trucks: kompanija je klijentima isporučila najveći broj kamiona ikada dosad i povećala tržišni udio u 41 državi.

Kompanija Volvo Trucks je u 2022. godini ostvarila svoj najbolji učinak u historiji: širom svijeta isporučila je 145.195 kamiona, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021. godinu, kada je isporučeno 122.525 kamiona.

Kompanija Volvo Trucks je također povećala svoj tržišni udio u segmentu teških kamiona (ukupne mase veće od 16 tona) na 41 tržištu širom svijeta. Rekordi u isporukama i povećanju tržišnog udjela tim su veći ako se u obzir uzmu nestašice prouzrokovane poremećenim lancima snabdijevanja koje su preovladavale tokom cijele godine.

U Evropi kompanija Volvo Trucks ima tržišni udio od 18,2 odsto, što je najviše ikada dosad. Volvo Trucks je tržišni lider u nekoliko evropskih država. Kompanija je također povećala svoj tržišni udio u Sjevernoj Americi na 10,8 odsto i u Australiji na 17 odsto. U Brazilu je kompanija Volvo Trucks povećala svoj tržišni udio na 24,6 odsto i time po prvi put postala tržišni lider.

Lideri u elektrifikaciji transporta

Kompanija Volvo Trucks je započela serijsku proizvodnju teških električnih kamiona 2022. godine, kao prvi proizvođač kamiona u svijetu koji je to učinio. Isporuke električnih kamiona sada jasno pokazuju pozitivan i rastući trend. SAD, Njemačka, Holandija, Norveška i Švedska su danas najveća tržišta za Volvo električne kamione.

Danas objavljeno

Toyota predstavila svoj električni prvijenac na sajmu automobila

Vanja A

Rimac: Nevera će se proizvoditi u 150 primjeraka, do sada je jedan isporučen

Vanja A

Dizelgejt nije završen: Vlasnici automobila moći će putem suda da traže obeštećenje od fabrike

Zeljka

Ostavite komentar