17. Aprila 2023.

Proizveden pištolj koji se otključava preko otiska prsta ili skeniranjem lica

Najnovija američka inovacija, koja bi trebalo da poveća bezbednost kad je u pitanju lično vatreno oružje, dolazi iz kompanije Biofire Technologies iz savezne države Kolorado. Oni su u prodaju nedavno pustili prvi biometrijski pištolj na svetu, Biofire Smart Gun.

Neobičan spoj tehnologije i oružja osmislio je 26-godišnji Kai Klefer, koji je kada je imao 15 godina ostao šokiran masovnom pucnjavom u obližnjem bioskopu. Od tada je, kaže, tražio rešenje da vatreno oružje postane bezbednije. Rešenje je pronašao, kao što to Amerikanci po pravilu uvek čine, u – proizvodnji još više oružja.

Senzori otiska prsta i lica

Kako vidimo, ovde je reč o 9-milimetarskom pištolju modernog, gotovo futurističkog, izgleda, koji ima ugrađene senzore otiska prsta i skener lica. Za pametni pištolj je potrebno da se “prijavi” vlasnik, odnosno da se identifikujete putem lica ili otiska prsta, a on će se tek tada otključati i omogućiti ispaljivanje metaka. Čim ga vlasnik ispusti iz ruke, pištolj će se automatski zaključati. Tako će ostati dok ga ponovno u ruku ne uzme neki od ovlašćenih korisnika.

Iz kompanije poručuju da se radi o tehnologiji koja će omogućiti da oružje koristi samo njegov vlasnik, ili osobe kojima on to dozvoli. “Dakle, vaše oružje neće nikada moći izazove tragediju u rukama deteta, kriminalca, ili bilo koga drugoga”, kažu.

Nastavljaju dalje u pravom američkom stilu: promotivni video na zvaničnim stranicama prikazuje srećnu porodivu kako drži pištolj na polici u dnevnoj sobi, gde deca mogu da mu se dive ali ne mogu da ga upotrebe.

Pištolj ima svoje pametno postolje, koje omogućava njegovo vađenje tek kada je korisnik biometrijski prepoznat. Taj stalak se reklamira kao alternativa bezbednom i zaključanom skladištu ili ormaru za oružje.

U unutrašnjosti Biofire Smart Guna nalazi se punjiva litijum-jonska baterija, a čitav sistem, navodno, zaštićen je enkripcijom kako ovo oružje ne bi moglo da se “hakuje” i pretvoriti u običan pištolj (tehnički detalji te zaštite nisu pojašnjeni).

Amerikancima, ludima za oružjem, ali i tehnologijom, pametni pištolj je dostupan po cenama od 1.499 do 2.499 dolara. Dostupne su tri varijante, uz brojne mogućnosti personalizacije, a najskuplja varijanta je – već rasprodata.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare