18. Juna 2024.

Proglašeno deset najboljih šljivovica

Njegova šljivovica dobila je 19,74 od maksimalnih 20 bodova, čime je ovaj domaćin iz sela nedaleko od beogradske opštine Sopot, proglašen najboljim u konkurenciji rakija iz Gornje Trepče, Osečine, Užica, Blaca, Topole, Baljevca, Aranđelovca, Sočanice, Rače, Gračca, Pranjana, Kragujevca, Apatina…

Zanimljivo je da su drugo i treće mjesto na ovom takmičenju, osvojile su baka i unuka – Gordana Minić iz Trepče i Jovana Bojović iz Čačka, sa ocjenama 19,11 i 19,09. 

Za one koji nisu upućeni, prilikom ocjene rakije, gleda se pet parametara – boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus.

Prema propozicijama takmičenja, pravo na učešće imaju samo one rakije koje su se u prethodnoj godini dokazale svojim vrhunskim kvalitetom na brojnim regionalnim manifestacijama širom Srbije i bile odlikovane velikim zlatnim medaljama za kvalitet.  Zlatna medalja za kvalitet, dobijaju sve rakije sa ocjenom većom od 18,50.

Među prvih na ovom izboru, izabrane su i rakija Podruma “Želja” iz Nanomira (ocena 19,03),  rakija Nikole Tasića iz Aranđelovca. “Minićeva kuća rakije” iz Trepče i Ilija Rudić iz Borče podijelili 7. i 8. mjesto, deveti je bio Batica Stefanović iz Vlasotinca, a deseto mjesto još jedna rakija Ilije Rudića.

Ovo je inače bio trinaesti put da se bira najbolja srpska šljivovica, a takmičenje je održano u Institutu za voćarstvo u Čačku, prenosi Politika.

Podsjećanja radi, srpska šljivovica ja uvrštena na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa pod okrljem Unesko-a. 

Još jedan izuzetno interesantan podatak je da je pobjednička šljivovica iz 2022. godine, stara 30 godina, prodata na internet aukciji za čak 15.000 evra (nešto manje od 30.000 KM).

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare