5. Oktobra 2024.

Proglašena je za najzdraviju biljku na svetu, a mi je još uvek ne koristimo: Evo šta morate da znate o njoj

Nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio potočarku za najzdraviju biljku koju možete jesti, o njoj ne prestaje da se priča.

U rangiranju “moćnog voća i povrća”, CDC je ovoj biljci dao ocenu 100 od 100 — više od osam poena iznad sledećeg najboljeg povrća.

Potočarka sadrži brojne korisne materije poput: vitamina A, B1, B2, C i E, kao i gvožđe, jod, fosfor, kalcijum.

Ali, uprkos brojnim benefitima, potočarka se ne koristi često i možda se pitate kako se tačno konzumira.

Kuvari vole potočarku zbog njenog blagog ljutkastog ukusa i elegantnih listova.

Kako koristiti potočarku?

Potočarku je najbolje koristito kao bilo koju drugu lisnatu, zelenu biljku poput spanaća. Konzumirajte ovu živahnu zelenu biljku kao osnovu za jednostavnu prilog salatu uz pečenu ribu ili meso.

Ukoliko vam potočarka nije dovoljno sveža za salatu, možete da je koristite u omletu.

Međutim, imajte na umu da sirova potočarka može da ponudi više zdravstvenih koristi nego kuvana.

“Potocarka, kao i drugo povrće, gubi deo vitamina C i B vitamina kada se kuva”, objasnila je Rejčel O'Koner, dijetetičarka u NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center za foodandwine.com.

Kada je najbolje konzumirati potočarku?

Iako se divlja potočarka obično može brati od aprila do oktobra, uzgajana bijlka dostupna je u prodavnicama tokom cele godine.

Kada birate potočarku, najbolje je tražiti pune listove i stabljike koje imaju svetlu zelenu boju, kaže Kajl Suzuki, ko-menadžer farme Sumida na Havajima, koja godišnje bere više od 200 tona potočarke.

“Uvek savetujemo ljude da kupe lokalnu potočarku, s obzirom na to da je veoma kvarljiva i što je bliže uzgajana, to će biti svežija,” dodaje Suzuki za foodandwine.

“Sveža potočarka bi trebala da miriše sveže. Kada previše vremena provede u skladištu, može da počne da se oseća raspadanja organskih materijala”, ističe Kajl Suzuki.

“Kao i kod ostalog lisnatog povrća, treba paziti na žute ili smeđe listove i uvenuće ili sluzave listove” — znakove da je povrće izgubilo mogućnost za konzumiranje”, kaže Vejd Sajers, specijalista za bezbednost hrane na Univerzitetu Mičigan Stejt.

Ako potočarka dolazi u pakovanju, proverite datum “upotrebe” kako biste se uverili da nije istekao, kao i da li se poklapa sa vašim vremenskim okvirom, kaže Darin Detviler, autor knjige “Bezbednost hrane: Prošlost, sadašnjost i predikcije” i profesor na Northeastern University.

Ako kupujete potočarku u prodavnici, “osigurajte da je čuvana u hladnom okruženju, idealno u frižideru,” dodaje.

Ako potočarku nabavljate na lokalnoj pijaci ili farmi, Detviler predlaže da pitate kako je uzgajana i ubrana kako biste se uverili da dolazi iz čistog vodenog izvora.

“Kvalitet vode je ključan za lisnato povrće uzgajano u ili blizu vode,” objašnjava.

Kako čuvati potočarku?

Poput spanaća, potočarka može brzo da uvene. Hladno čuvanje je ključno za održavanje svežine.

Najbolje bi bilo da biljku držite u čaši s vodom u frižideru kako biste očuvali njenu svežinu.

Pakovana potočarka može se čuvati u fioci za povrće u kesici u kojoj je došla.

“Ako se pravilno čuva u frižideru, potočarka može da ostane sveža oko tri do pet dana,” kaže Mišel Demut-Bib.

“Najbolje je jesti je što je pre moguće za maksimalan ukus i nutritivne koristi”, poručuje Demut-Bib.

Bez obzira kako čuvate svoju potocarku, izbegavajte zadnji deo frižidera.

“Ne preporučujemo čuvanje potočarke u zadnjem delu frižidera ili da listovi budu okrenuti prema zadnjem delu frižidera, jer su listovi delikatni i mogu se smrznuti i oštetiti potocarku,” kaže Suzuki.

Da li treba prati potočarku?

Kratak odgovor je da. Kao i kod većine vrsta povrća, potočarka zahteva pranje kako bi se osigurala optimalna bezbednost.

“Potočarka se često uzgaja u ili blizu vodnenih površina, što je čini potencijalno podložnom kontaminaciji štetnim patogenima poput Ešerihije koli, salmonele ili parazita ako je kvalitet vode loš,” kaže Detviler.

Nepropisno rukovanje tokom berbe, pranja ili transporta takođe može uneti potencijalne zdravstvene rizike.

“Zato je važno temeljno oprati potočarku pre konzumacije, čak i ako je prethodno oprana,” dodaje Detviler,  prenosi foodandwine.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare