Evo šta dokazano pomaže’
Oni koji paze na ishranu i vežbaju, ali rade samo jednu stvar vikendom, poništavaju sav trud
Internetom kruže mnoge tvrdnje o “čarobnoj hrani za mozak”, kao što su bobičasto voće, riblje ulje i kari, za čije se djelovanje kaže da jačaju kognitivne funkcije, pamćenje ili čak potpuno liječe Alchajmerovu bolest.
Profesorka June Andrews , specijalista za liječenje demencije, za Daily Mail odlučila je stati na kraj glasinama i odgovoriti na pitanje koje joj se često postavlja – mogu li određena hrana ili djeca spriječiti Alchajmerovu bolest?
Oko 994.000 ljudi živi s demencijom u Ujedinjenom Kraljevstvu, au SAD-u se taj broj penje na 7 miliona. Alchajmerova bolest pogađa oko šest od deset osoba sa demencijom.
Kao dugogodišnja medicinska sestra i istraživač, Andrews objašnjava da, iako ne postoji specifična dijeta za Alchajmerovu bolest, ono što je zdravo i dobro za srce ima isti učinak na mozak.
– Istraživanja pokazuju da pacijenti sa stanjima poput bolesti srca, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa imaju veću vjerovatnoću da dožive kognitivni pad tokom godina – piše Andrews za britanski tabloid.
Dijeta koju preporučuje su mediteranska dijeta i MIND dijeta, koja je slična mediteranskoj, ali sa manje namirnica životinjskog porijekla. I jedni i drugi potiču jesti neprerađenu hranu, biljke i sjemenke, a izbjegavaju alkohol.
On objašnjava da su voće i povrće izuzetno važni zbog svojih antioksidanata i vitamina C. Jedna studija, kaže Andrews, otkrila je da ljudi koji konzumiraju MIND dijetu i jedu zeleno lisnato povrće poput spanaća ili kelja mogu imati manje proteina povezanih s Alchajmerovom bolešću u mozak.
Učesnici studije konzumirali su navedeno povrće sedam ili više puta sedmično. Cjelovite žitarice i mahunarke, kao što su sočivo ili soja, također su korisne za zdravlje srca i kognitivne funkcije. Maslinovo ulje, koje je glavna komponenta obje preporučene dijete, ima jaku povezanost sa zdravim kognitivnim starenjem.
Studija iz 2022. godine otkrila je vezu između većeg unosa maslinovog ulja i nižeg rizika od smrti od neurodegenerativnih bolesti. Utvrđen je i 8 do 34 posto manji rizik od ukupne smrtnosti.
Andrews posebno preporučuje kupovinu i kuhanje svježe hrane za one koji to mogu priuštiti. Međutim, za one koji su spremni promijeniti samo jednu stvar u svojoj ishrani, on apelira na izbacivanje alkohola.
Postoji mnogo opcija za bezalkoholna pića, objašnjava on, a istraživanja pokazuju da je kod onih koji piju mnogo veća vjerovatnoća da će kasnije u životu razviti Alchajmerovu bolest. Dodaje da oni koji paze na ishranu i vježbaju, ali prekomjerno piju vikendom, poništavaju sve svoje napore te sedmice.
Jutarnji.hr