5. Oktobra 2023.

Prodaje se hotel “Slavija”, objavljena početna cijena

Hotel “Slavija” očigledno nije uspio da riješi svoje finansijske probleme, iako su sobe izdavali i za mjesečni zakup. Sada se prodaju sve tri stare zgrade koje se nalaze na centralnom gradskom trgu.

Beograđanka, Bigz, Sava centar, kula Geneks – samo su neke od građevina, simbola Beograda, koje su već privatizovane. Na tom spisku uskoro bi se mogao naći i Hotel “Slavija”, prenosi RTS.

Ministarstvo finasija raspisalo je javni poziv za prodaju hotela, koji je 100 odsto u vlasništvu države. Početna cijena je 24,9 miliona evra.

Zainteresovani mogu da se prijave do 24. novembra, a to mogu da budu firme koje su prošle godine ostvarile poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra, investicioni fondovi sa aktivom od 250 miliona evra i fizička lica koja imaju najmanje 25 miliona evra, jer se iznos mora isplatiti odjednom.

Koliko je cijena realna znaćemo kada stignu ponude, ako ih uopšte bude.

“Očekujemo da se postigne dobra cijena i da dođe do kupaca, koji će omogućiti da se nastavi rad u hotelu”, poručuje Veselin Jovićević, direktor hotela “Slavija”.

U protekloj deceniji, kažu poznavaoci, nijedan veliki objekat nije prodat na prvoj licitaciji. Za svaku narednu, početna cijena bila je znatno niža, pa su objekti dobili nove vlasnike.

Jedini izuzetak je kula “Geneks” koja je na trećoj licitaciji dostigla tri puta višu cijenu od početne.

Prvi hotel “Slavija” napravljen je između 1882. i 1888. godine. U to vrijeme, bila je to daleka močvarna periferija, obrasla trskom.

Tridesetih godina prošlog vijeka u “Slaviji” su priređivane operete, održavane svadbe, balovi i politički skupovi.

Srušena je u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Novi hotel sagrađen je 1962, a renoviran 1989. godine.

“Hotel ima oko 30.000 kvadrata i oko 600 soba. Očekujemo da nastavi uspešan rad, kao i proteklih dvadeset godina. Uvek je poslovao pozitivno. Nema problema sa likvidnošću. Radnici su redovno primali plate, očekujemo da se tako nastavi, s tim što bi plate mogle da budu i više”, kaže Jovićević, prenosi RTS.

Georgi Genov, predsjednik Horesa, procjenjuje da je malo vjerovatno da će postojeći objekti biti rekonstruisani.

Mnogo je vjerovatnije da će na njihovom mjestu do početka svjetske izložbe Ekspo 2027. biti sagrađen novi hotel, koji može da zadovolji moderne standarde u hotelijerstvu.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare