21. Februara 2023.

Procurio dokument Kremlja: Jasan plan – pripajanje, poznat je i rok

Prema tom dokumentu, Kremlj planira da preuzme punu kontrolu nad politikom, ekonomijom i vojnim potencijalom Belorusije do 2030. godine, prenosi Meduza, pozivajući se na Dosije centar.

Prema ovom izvoru, Kremlj planira da potpuno preuzme Belorusiju do kraja decenije.

Prema istom izvoru, u izradi plana učestvovali su glavni štab vojske, agencija FSB (ranije KGB), GRU, strana vojnoobaveštajna agencija i predsednička administracija sa Vladimirom Putinom na čelu. To nije novi plan. Prema dokumentu, strategija je izrađena 2021. godine. Napisana je na samo 17 stranica, a politički, odbrambeni, trgovinski i društveni ciljevi ruskih vlasti u Belorusiji podeljeni su na kratkoročne (do 2022), srednjoročne (do 2025) i dugoročne (2030) planove.

Ruske vlasti očekuju da do 2030. godine prilagode belorusko zakonodavstvo ruskom, preuzmu kontrolu nad spoljnom politikom zemlje i njome upravljaju u interesu Ruske Federacije. Prema pomenutom dokumentu, Rusija treba da poveća svoje vojno prisustvo u zemlji, broj ruskih medija i ostvari prevlast ruskog jezika nad beloruskim. Pojednostavila bi se i procedura izdavanja ruskih pasoša građanima Belorusije, čime bi se „stvorio sloj Rusa zainteresovanih za integraciju“, prenosi Meduza sadržaj dokumenta.

Ruske vlasti očekuju da šire svoj uticaj kroz nauku i obrazovanje, a u tu svrhu bi, navodi se, otvorile ispitne punktove širom zemlje i osnovale nekoliko centara nauke i kulture u Mogilevu, Grodnu i Vitebsku.

Belorusija je praktično odavno ruski satelit, a tamošnji diktator Lukašenko o svemu konsultuje “šefa” Putina. Meduza podseća da su Rusija i Belorusija još 1999. godine potpisale sporazum o saveznoj državi i da su se pregovori otegli 20 godina. Još 2019. godine objavljeno je da su zemlje uspele da se dogovore oko 28 sindikalnih programa vezanih za ekonomska pitanja poput usklađivanja monetarne politike i poreskog zakonodavstva.

U novom internom dokumentu koji je napisala Meduza, navodi se da je Glavni štab Oružanih snaga Ruske Federacije, zaposleni u GRU, SVR, FSB i odeljenju predsedničke administracije – predsedničkom odeljenju za graničnu saradnju predvođena Aleksejem Filatovom je učestvovao u izradi plana. Dosije centar piše da je Filatov predstavljao interese Kremlja u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a takođe je nadgledao humanitarnu i političku interakciju sa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Meduza piše da su novinari dokument pokazali spoljnim stručnjacima, koji su potvrdili da izgleda verodostojno i da ga treba shvatiti ozbiljno. Ovo mišljenje, istakla je Meduza, izneo je i ambasador SAD u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter:

“Ciljevi Rusije u odnosu na Belorusiju su isti kao i u odnosu na Ukrajinu, samo u slučaju da Belorusija Rusija se oslanja na prinudu, a ne na rat.”

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare