11. Decembra 2023.

“Probudili su zvijer u meni, nemam nikakvih političkih aspiracija”

Dugo očekivani intervju Novaka Đokovića za televiziju CBS konačno je objavljen.

Najbolji teniser sveta je u dugom i iscrpnom razgovoru sa poznatim novinarom Džonom Verthajmom odgovorio na brojna aktuelna pitanja koja se tiču njega i njegove karijere, ali i tenisa uopšte.

Novak je rekao da njegova mentalna snaga nije božji dar.

To nije poklon“, ispravio je Džona Verthajma. “To je nešto što dolazi sa velikim radom“.

Razlika, pretpostavljam, između momaka koji umeju da budu najveći šampioni i onih koji se bore da dođu do najvišeg nivoa je u sposobnosti da ne ostanu predugo u tim emocijama. Za mene je to zaista relativno kratko. Tako da čim to doživim, priznajem… Možda, znate, puknem. Vrištim na terenu, šta god da se desi. Ali onda sam u stanju da se vratim i resetujem“, kaže Novak.

Razbijanje reketa je češće kod mnogih drugih igrača, ali i njemu se to ponekad desi na terenu.

Nisam ponosan na to. I stidim se sebe kada to radim, bez sumnje. Ali u isto vreme, znate, prihvatam sebe kao ljudsko biće sa manom. Količina pritiska i stresa je mnogo veća ako imate gomilu protiv sebe. Istovremeno, zapravo više uživam u okruženju gde, znate, imam dobru podršku“, dodao je Đoković.

Poznata je situacija iz januara 2022. kada je bio deportovan iz Australije.

Imao sam većinu sveta protiv sebe. Imao sam takvo iskustvo na teniskom terenu sa publikom koja me možda nije bodrila, ali nikada ranije u životu nisam imao ovo posebno iskustvo”, rekao je i doda da “nije protiv vakcine” te da je samo “pobornik slobode izbora”.

Govorio je i o svom velikom rivalu, Rafelu Nadalu i pokušaju Španca da ga “zastraši u svlačionici” uoči njihovih velikih mečeva.

Igram protiv Nadala na Rolan Garosu, moja svlačionica je pored. Blizu smo, zar ne? Pokušavamo da damo jedan drugom prostora, ali ona nije velika. I čujem ga kako skakuće kao što to čini pred početak svakog meča. U svlačionici pored vaše čujete ga kako radi kratke sprintove. Čak i muziku koju sluša čujem u slušalicama. Pa znaš, to me nervira. Na početku karijere nisam shvatao kako je sve to deo scenarija, zar ne? Tako da sam se time plašio. Ali to me takođe motiviše da sam uradim stvari i da pokažem da sam spreman, znate? Spreman sam za bitku, za rat“.

Velika satisfakcija je ogroman broj osvojenih grend slemova, rekordnih 24.

Zapravo pre mnogo godina sanjao sam da će moja ćerka i moj sin moći da me gledaju kako osvajam Vimbldon. To se desilo nekoliko puta. Imao sam veliku sreću da sam to doživeo“, zaključio je najbolji igrač sveta.

Novak Đoković je u velikom intervjuu za CBS pričao i o mnogim bitnim detaljima u bogatoj karijeri.

Jedan od njih je i finale Vimbldona 2019. godine protiv Rodžera Federera.

Pet sati igre, fantastična partija i put sa ivice poraza do možda i najveće pobede u karijeri u pet setova.

Novak je rekao da je u tom meču bio mentalno jači od Federera.

To se desilo 2019. kada sam igrao finale Vimbldona, taj maratonski, epski meč sa Rodžerom. Setovi koje sam ja dobio bili su dobijeni u taj-brejkovima, 7:6, 6:7, 13:12. I ukupno, ako pogledate statistiku, on je bio bolji igrač u svakom aspektu. Ali ja sam dobio meč. I to vam zapravo kaže da i dalje možete da pobedite ako izaberete u kom delu meča ćete biti na vrhuncu igre, i igrate najbolje kada je to važno”, kaže Novak.

U istom intervjuu, Novak je upitan i o svojim eventualnim političkim apsiracijama.

Bez obzira na veliki društveni angažman, pre svega kroz Fondaciju Novak Đoković, kaže da nema plan da se uopše bavi politikom.

Nemam nikakvih političkih aspiracija u ovom trenutku. Nemam osećaj da je to svet ili okruženje u kom bih ja blistao. Ipak, mislim da moja popularnost u zemlji i u regionu može da se iskoristi za neke druge stvari u kojima bih mogao da doprinesem životu u društvu“, jasan je Đoković.

Novak je takođe rekao da ni sa 36 godina nema nameru da se zaustavi te da je i dalje spreman da obara teniske rekorde.

Mislim da je to sasvim normalno. Biti iskren i biti ono što jesi, izražavati ono što osećaš. Samo se trudim da budem iskren prema sebi i drugima i da kažem šta su moji stvarni ciljevi. To je prosto tako“, poručio je najbolji igrač sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare