20. Aprila 2023.

Problemi već na početku: Banjalučani će učiti kako da bezbjedno koriste trotinete

Njima će biti podijeljeni leci na kojima će biti objašnjeno na koji način se trotinet koristi i odlaže, te kako biti učesnik u saobraćaju a ne ugrožavati druge.

Kako je za “Nezavisne novine” kazao Aleksandar Knežić, menadžer operacija kompanije “BinBin” za Banjaluku, koja iznajmljuje ove trotinete, tom prilikom će posebnu pažnju obratiti na djecu i roditelje.

“Mi ćemo tada donijeti i kacige kako bismo ljudima objasnili koliko je bitno da se one koriste tokom vožnje. Mi, nažalost, ne možemo uticati na to da li će neko nositi kacigu ili ne, ali recimo da neko padne s trotineta koji ide brzinom 25 na čas – tada može doći do teških povreda”, rekao je Knežić.

Pojašnjava da svaki korisnik koji aktivira trotinet u nalog treba unijeti ime i prezime, broj telefona, te godine, a, kako kaže, cilj im je da objasne roditeljima da to nije šala, već da trotinet treba da posluži kao olakšavajuća okolnost – da bi se smanjile gužve u gradu i rasteretio saobraćaj, a ne kao vid zabave.

“Ovo neće biti prva akcija, a naša ideja je da se uključimo u akcije o bezbjednosti u saobraćaju koje bude imao MUP RS”, ističe Knežić.

On navodi da se unutar crvene zone trotineti parkiraju isključivo na stanicama koje su vidljive na mapi, a ima ih 13, te dvije ispred hotela “Marriot” i “Integra”.

“Ukoliko se trotinet ostavlja izvan toga, što se dešava jer ljudi nisu upućeni, onda ih nakon nekog vremena aplikacija sama odjavi, a trotinet ostaje u crvenoj zoni, nakon čega momci izlaze na teren i parkiraju ga na najbližu stanicu. Van crvene zone trotineti se mogu parkirati bilo gdje, odnosno na prikladnom mjestu, a da ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, odnosno da su uredno ostavljeni na trotoaru sa strane ili na javnoj površini a da ne ometaju pješake”, kazao je Knežić.

Ističe da su u prvih sedam dana, a s obzirom na to da je bilo loše vrijeme, imali više od 6.000 aktivacija, što je, kako kaže, i te kako pozitivno.

“Poređenja radi, Sarajevo ima oko 40.000 aktivnih korisnika električnih trotineta, dok ih je Banjaluka za sedam dana imala više od 6.000. Mostar, koji je zaživio prije nas, prestigli smo za dva dana po rezultatima”, rekao je on.

Dodaje da trenutno imaju 200, a plan je da imaju još 200 trotineta na području grada, ali i više stanica unutar crvene zone. Ističe da je Banjaluka jedini grad u BiH koji ima gradske stanice na kojima se odlažu trotineti.

Objašnjava da korisnici trotinete otključavaju putem aplikacije te da vožnja počinje nakon toga, a nude im se tri načina vožnje, zavisno od sposobnosti upravljanja, dok je nakon završetka vožnje potrebno odjaviti te fotografisati trotinet.

Inače, za vožnju trotineta je potrebno instalirati BinBin aplikaciju na svoj mobilni uređaj, dodati način plaćanja, tj. bankovna kartica ili Bin Card, koje se mogu kupiti na kioscima “Minutica”, i pronaći najbliži BinBin u blizini, a nakon otključavanja koje se vrši skreniranjem QR koda romobil se pokreće laganim odgurivanjem, nakon čega počinje naplata korištenja. Trenutna cijena iznosi 0,25 KM/min.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare