18. Maja 2023.

Problemi sa poplavama u regionu: U Hrvatskoj popuštaju nasipi, u Sloveniji aktivirana klizišta

Kroz Karlovac je noćas prošao veliki vodeni talas, a vodostaj Korane je dostigao rekordan nivo od 852 centimetra.

Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je juče poplavljen centar grada.

Rijeka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedjeljak ujutro vodostaj dostigao rekordna 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad do sada najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu.

Situacija je teška i u Petrinji ka kojoj se sada kreće vodeni talas.

– Vrh vodenog talasa na području grada Petrinje možemo očekivati u noći između petka i subote, na nivou iz 2014. godine. Očekuje se da će biti ugrožen cijeli niz kuća i vikendica od Karlovca do Siska – rekao je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava “Hrvatskih voda”.

Korana je u Karlovcu u ponoć izjednačila istorijski rekord iz 2015. godine od 852 centimetra, koji se zadržao cijelu noć. Vodostaj Kupe je noćas oscilirao, ali se ipak smanjio u odnosu na sinoć, kada je izmjereno 499 centimetara. U šest sati je izmjeren vodostaj od 489 centimetara, piše Index.hr.

U Sisku popustio savski nasip

U Sisku je tokom prepodneva popustio savski nasip i između ostalog poplavio Udruženje za terapijsko jahanje (KAS) u tom gradu.

– Sve nam je uništeno. Voda nam je ušla u sve prostorije. Trenutno radimo na premještaju pet terapijskih konja u obližnja sela. Situacija je jako teška – rekla je Alenka Berendika, predsednica Udruženja KAS.

U Sloveniji pokrenuta nova klizišta

Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju i tokom noći otklanjali su posljedice obilnih padavina koje su proteklih dana zahvatile Sloveniju.

https://twitter.com/MargarethPerun/status/1658906293061525528

Vatrogasci su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija stambenih i drugih objekata, čistili propuste, uklanjali oboreno drveće i postavljali vreće sa pijeskom.

Pokrenulo se još 16 klizišta, a najviše ih je u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, prenosi Delo.

U otklanjanju posljedica obilnih padavina pomaže i više od 100 pripadnika slovenačke vojske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare