Probajte 3 pravila i bez problema završite radne obaveze - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Probajte 3 pravila i bez problema završite radne obaveze

Posebno je izazovno kada imate da obavite puno zadataka, a zapljusnu vas talas negativnosti i anksioznosti

Kada anksioznost preuzme sva naša osećanja, dolazi do negativnih misli, sprečeni smo da funkcionišemo na uobičajen način i čujemo glas u glavi koji nam šapuće da je “sve loše”.

Ukoliko se suočavate sa ovom situacijom, pokušajte da zastanete, duboko udahnete i razmislite. Posebno je izazovno kada imate da obavite puno zadataka, a zapljusnu vas talas negativnosti i anksioznosti.

Kada se čini da dolazi smak sveta i ne znamo sa koje strane da pristupimo svim nagomilanim slučajevima, to je siguran znak da vas je obuzela negativnost. Stoga je vredno napraviti prvi korak i započeti dijalog sa sobom.

Zašto mi treba ovaj posao? Da li se mene tiče ono što čini da se osećam loše? Da li je vredno da budem strpljiva, izolujem se i posmatram kako se situacija odvija?

Čim prođete kroz prve korake, posao prestaje da izgleda tako nemoguć i opterećujući. Štaviše, ako ga ne završite u jednom potezu, smirenost vam daje osećaj kontrole koji je toliko važan. To je ono što pomaže da razmišljate bistrije i da započeto završite.

Kako da podstaknete sebe da završite obaveze ako vas savlada anksioznost – sledite 3 saveta:

1. Lista obaveza – Kako se ne biste odvojili od stvarnosti, potrebno je poštovati disciplinu i imati određen redosled obaveza u svojoj glavi. Kako ne biste bili zbunjeni i kako biste smanjili strah i strepnju da nešto nećete uraditi dobro, svako jutro napravite spisak stvari koje treba da uradite, čak i onih elementarnih, kako biste maksimalno smanjili negativne misli. Počnite od zapisivanje malih stvari, od raspremanja kreveta i peglanja odeće, do odlaska na posao i obaveza koje vas tamo čekaju. Kada sa spiska označite da ste nešto obavili, ovo vam daje osećaj da ste produktivni.

2. Pojednostavite svoj proces – Da biste istovremeno ostali produktivni i smireni, potrebno je da stvorite najudobnije okruženje za sebe. Pre svega, to se tiče vašeg radnog toka. Identifikujte slabe tačke: šta vas odvlači i tera da odugovlačite, a šta vas, naprotiv, iscrpljuje i ne dozvoljava vam da se odmorite. Zapamtite da mora postojati ravnoteža i u poslu i u slobodnom vremenu.

3. Provedite vreme sa voljenim osobama – Najčešće podlegnemo negativnosti kada smo sami. Pokušajte da većinu svog slobodnog vremena provedete sa onima koji vas podržavaju i čine da se osećate dobro. Zajedničko slobodno vreme ili čak gledanje serije sa ukusnom hranom već će dati ogroman pozitivan doprinos vašem mentalnom stanju.

Ukoliko se suočavate sa anksioznošću koja nepovoljno utiče na kvalitet života,obratite se za pomoć lekaru.

Alo.rs

Danas objavljeno

Tajna Teslinog uspjeha: Slavni naučnik nikad nije preskakao doručak

Vanja A

Napitak je magičan ali samo ako se pije uveče

Vanja A

Čudesno povrće idealno za metabolizam, probavu, dijete, anemiju

Vanja A

Ostavite komentar