Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 sitni crni luk sjeckani
- 450 g pilećih bataka bez kostiju i kože
- 225 g mladog krompira
- 2 šolje pilećeg temeljca
- 3-4 šolje isjeckanog proljećnog zelenila
- 1 šolja mladog graška
- 1 veza mladog luka – isječenog
- 2 kašike pesta
- 1 kašika svježeg začinskog bilja poput peršuna, timijana, vlasca ili ruzmarina, nasjeckanog
Priprema:
Zagrij ulje u velikom loncu. Dodaj nasjeckani luk i dinstaj dok ne omekša. Začini piletinu solju i biberom, a zatim je dodaj u šerpu; kuhaj dok ne porumeni sa svih strana.
Umiješaj temeljac i krompir; pusti da proključa. Poklopi i dinstaj 25 minuta, ili dok krompir ne omekša, a piletina ne bude skuhana.
Umiješaj proljetno zelje, grašak, mladi luk i svježe začinsko bilje; pa opet pusti da proključa. Poklopi i kuhaj još 5 minuta ili dok grašak ne bude kuhan. Umiješaj pesto, limunovu koricu i sok po ukusu i začini solju i biberom prije serviranja.
Ultra.ba