Osim što je izuzetno lijep na stolu i savršen za trpezu kada ti treba dekorativna hrana, ovaj rolat je prava eksplozija ukusa, a i priprema je jednostavna.
Bez jaja, mlijeka i sličnih sastojaka, idealan je za sve one koji prate laganiji režim ishrane, a opet žele da uživaju u ukusnim i bogatim zalogajima.
Sastojci za koru:
- 150 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g obarenog, isjeckanog špinata
- 200 ml kisele vode
- 2 kašike ulja
Sastojci za fil:
- 200 g tunjevine
- 100 g posne majoneze
Priprema:
Kora:
Počni sa kuhanjem špinata i ostavi ga da se ohladi. U međuvremenu, uključi rernu da se grije na 200°C. U veću činiju sipaj brašno, dodaj so i prašak za pecivo, pa dobro promiješaj. Zatim, dodaj ohladjeni špinat, kiselu vodu i ulje. Dobro promiješaj smjesu i izlij je u pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi smjesu i stavi da se peče 10-15 minuta, dok ne postane lagano zlatno. Kora je tanka i brzo se peče.
Formiranje rolata:
Pečenu koru, zajedno sa papirom, pažljivo urolaj i umotaj u vlažnu krpu. Ostavi da se hladi.
Fil:
Za to vrijeme, pripremi fil – tunjevinu dobro ocijedi od ulja i sjedini sa posnom majonezom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Finalni koraci:
Ohlađenu koru pažljivo odvoji od papira i premaži pripremljenim filom, pazeći da ne ideš do ivica kako fil ne bi iscurio. Ponovo urolaj, stavi u frižider na najmanje tri sata, kako bi se svi sastojci lijepo povezali.
Kada se rolat ohladi, isjeci ga na kolutove i posluži.
Prijatno!