Sastojci:
- 8 šolja pilećeg bujona
- ½ šolje svježeg limunovog soka
- ½ šolje isjeckane mrkve
- ½ šolje sitno sjeckanog crnog luka
- ½ šolje sitno isjeckanog celera
- ¼ kašičice mljevenog bijelog bibera
- ¼ šolje margarina
- ¼ šolje višenamjenskog brašna
- 8 žumanaca
- 1 šolja kuvane bijele riže
- 1 šolja kuvanog pilećeg mesa isječenog na kockice
- 16 kriški limuna
- 3 pileće kocke za supu
Priprema:
U velikom loncu pomiješaj pileći bujon, limunov sok, mrkvu, luk, celer, kocke za supu i bijeli biber. Pusti da proključa na jakoj vatri, a zatim smanji vatru i kuvaj 15 do 20 minuta, ili dok povrće ne omekša.
Pomiješaj margarin i brašno u manjoj posudi; postepeno umiješaj u smjesu za supu. Krčkaj, često miješajući, 8 do 10 minuta.
U međuvremenu umuti žumanca u činiji dok ne postanu svijetla. Postepeno ih dodaj u vruću supu, kutlačom sipajući u tankom mlazu uz snažno mućenje žumanca.
Dodaj rižu i piletinu. Vruću supu sipaj u činije i ukrasite kriškama limuna.PROČITAJ
Savjet
Ako je pileći bujon koji koristiš već dobro začinjen, možda nećeš morati dodavati pileće kocke. Preporučujemo da probaš supu nakon 1. koraka i dodaš kocku ako je potrebno.
Ultra.ba