25. Jula 2023.

“Prištinske vlasti pripremaju teren za dalju eskalaciju na KiM”

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da prištinske vlasti pripremaju teren za nastavak eskalacije situacije na KiM.

On je naveo da je krajnji cilj da se Srbima onemogući dalji opstanak na tom prostoru, odnosno da se dovrši njihovo etničko čišćenje.

Drecun je naveo da neće biti kompletne deeskalacije situacije zbog politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i da to što trenutno nema novih intenzivnih hapšenja na KiM, ne znači da ih neće biti u narednom periodu.

“Priprema se teren za dalju eskalaciju, ne vidim uopšte da su oni spremni da povuku neke poteze…Od Kurtija ne treba očekivati da će formirati Zajednicu srpskih opština, ne treba očekivati da će u potpunosti povući pripadnike specijalnih parapolicijskih jedinica sa severa, niti da će prestati sa hapšenjem Srba, jer je stvorio uslove za nastavak svega toga”, rekao je Drecun za TV Pink.

Kazao je da prištinske vlasti izbegavaju i da održe nove izbore na severu KiM, te da se donose odluke koje su štetne po interese, opstanak i život srpskog naroda.

“To su odluke poput obustavljanja gradnje zgrada za socijalno ugrožene porodice, škola za decu koja su iz socijalno ugroženih sredina, obustavljanje gradnje zgrade univerziteta. Donose se neke odluke vezane i za glavni most preko reke Ibar. Sve odluke su suprotne interesima srpskog naroda, uhapšeni su ljudi, neki su oslobođeni, neki ne”, rekao je Drecun.

On je ocenio da je naoružavanje i opremanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga deo šireg procesa koji treba da “zaokruži jednostranu proglašenu nezavisnost, odnosno državnost samoproglašenog Kosova” i da im omogući pun međunarodno-pravni kapacitet, koji se stiče članstvom u UN i NATO.

“Vašingtonu i Briselu je u interesu da dovrše posao. Eksobar o tome veoma otvoreno govori, čak je nedavno poslao veoma grubo upozorenje Beogradu kada je rekao da mora da se pomiri sa činjenicom da će lažna država Kosovo biti članica transatlanskih organizacija, uključujući NATO, i da će biti članica UN”, rekao je Drecun.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare