Peciva od lisnatog testa često nađu put do naše trpeze kao prigodna zakusna, posebno kada nam se najave gosti
Bezbroj je načina u kojima možemo da uživamo u ovim specijalitetima, a da ne biste kupovali lisnato tijesto, najbolje je da ga po ovom receptu napravite kod kuće sami.
Sastojci za domaće lisnato tijesto
500 g brašna
1 šolja tople vode
Priprema lisnatog tijesta
U činiju sipajte toplu vodu pa joj dodajte suvi kvasac i blago promiješajte. Ostavite sa strane do 10 minuta da se kvasac aktivira. Poslije toga posolite i postepeno dodajte brašno istovremeno miješajući tijesto.
Lisnato tijesto treba da bude mekano i lijepo zamiješeno, da nema grudvica u njemu. Kada ga formirate, oklagijom ga razvucite po radnoj površini u tankom sloju. Potom izrendajte margarin iz frižidera po cijeloj površini tijesta. Sada treba da savijete testo tako da dobijete kocku, po svojoj želji ali kako ga sad savijete, tako treba svaki naredni put. Možete prvo lijevu stranu, pa desnu, pa gornju, pa donju stranu, piše Ona.
Kada formirate kocku, ostavite u frižideru na pola sata, pa poslije tog vremena izvadite i oklagijom razvucite, ali ne toliko tanko kao prvi put. Potrudite se da tako razvučeno, zadrži “oštre ivice”, odnosno da bude kocka ili pravougaonik. Ponovo napravite kocku onim redoslijedom kojim ste prvi put preklapali i ponovo neka odstoji u frižideru pola sata.
Potrebno je da ovo uradite tri puta, dakle testo treba da bude tri puta po pola sata. Poslije trećeg i posljednjeg puta, razvucite tijesto kako želite i dalje sa njim možete da radite šta želite. Možete samo premazati bjelancetom i posuti susam, pa iseći za žu-žu. Možete napraviti pogačice, tijesto za rol viršle, mini pice i slično. Izbor je na vama.
Srpskainfo.com