7. Jula 2023.

Pripremi ukusne tortilje na tri načina!

Sa nekoliko tortilja možeš napraviti tri ultra jednostavna i brza obroka! Ovi nadjevi inspirisani su klasičnim svjetskim jelima.

1. Korpice od tortilja

Priprema obroka ne može biti lakša od ovih korpica, koje su, osim toga što su ultra ukusne, pogodne i za vegane!

tortilje
Foto: BBC Good Food

Sastojci:

  • 400 g crvenog graha iz konzerve
  • 4 srednje tortilje
  • 400 g paradajz pelata
  • 230 g zelene salate
  • Začini po izboru (preporučujemo so, biber i chilli)

Priprema:

Ugrijati rernu na 200 C. Krčkati pasulj i paradajz u tavi 15 minuta, a onda začiniti po želji.

U međuvremenu, složiti 4 tortilje u kalup za mafine, praveći korpice, u svaku staviti lopticu od aluminijumske folije i peći u rerni 5 minuta, dok ne postanu blago hrskave. Ukloniti foliju, raspodijeliti smjesu od pasulja u korpice. Poslužiti sa zelenom salatom.

2. Lažni Pissaladière

Pissaladière je jelo koje potiče iz Nice u južnoj Francuskoj. Tijesto je obično tijesto koje je gušće nego klasična pizza Margherita, a tradicionalni preliv se sastoji od karamelizovanog luka, crnih maslina i inćuna.

tortilje
Foto: BBC Good Food

Sastojci:

  • 3 velike glavice crvenog luka
  • 4 velike tortilje
  • 100 g ementalera, izrendati
  • 15 maslina bez košpice
  • Po izboru, teglica inćuna

Priprema:

Isjeckati luk na kockice i lagano ga izdinstati na ulju uz dodatak soli. Zagrijati rernu na 200 stepeni C. Na pleh složiti 2 tortilje i po njima rasporediti dio ementalera. Odozgo na svaku staviti još po jednu tortilju, a zatim luk. Raspodijeliti masline i inćune na vrh. Posuti preostalim ementalerom i peći 5-10 minuta, dok ne postane hrskavo.

3. Tortilje sa karijem

Savršeno brzo jelo koje je prepuno okusa, zlatnih kockica piletine i gotovo je za samo nekoliko minuta!

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa
  • 280 g kari sosa
  • 4 velike tortilje
  • 1 paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 mrkva
  • Bijeli luk po želji
  • Začini po izboru

Priprema:

Pileća prsa isjeći na kockice, začiniti po želji i izdinstati u tavi. Ugrijati kari sos. Pomiješati sos sa piletinom. U međuvremenu isjeći papriku, luk, mrkvu i bijeli luk na štapiće. Tortilje zagrijati u mikrovalnoj peći, filovati piletinom i svježim povrćem i urolati. Prijatno!

Izvor: bbcgoodfood.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare