3. Oktobra 2023.

Prijeti nam humanitarna katastrofa: KBC Kosovska Mitrovica ostao bez vakcina za bebe

U Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica nemaju informaciju kada bi mogli dobiti potrebne vakcine.

Sedam beba u porodilištu u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica čeka da primi be-se-že vakcinu koja se daje odmah po rođenju, a u toj zdravstvenoj ustanovi nema više ni vakcina protiv tetanusa, saznaje “Kosovo onlajn” od nadležnih iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

“Sedam beba u porodilištu KBC Kosovska Mitrovica čeka na be-se-že vakcinu, što znači da je u nedostatku i da je više nemamo. Imamo probleme i kada je u pitanju i vakcina protiv tetanusa”, kažu iz Zavoda.

Vakcina protiv tetanusa se daje nakon povreda, kod nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba i to u tri doze, a prvu dozu bi trebala da primi povređena osoba u najdužem roku od 48 sati od momenta kada se povreda desila.

Iz Zavoda dodaju i da su im zalihe drugih vakcina pri kraju.

“Ubrzo će nam sve vakcine nedostajati i preti nam humanitarna katastrofa”, upozoravaju.

Pojašnjavaju da se be-se-že vakcina daje odmah po rođenju deteta i da su bebe iz KBC Kosovska Mitrovica trebale već da je prime, odnosno da su zbog nedostatka vakcine izložene opasnosti.

Nažalost, u Zavodu čak nemaju ni informaciju kada bi mogli dobiti potrebne vakcine.

Oni ističu da je sve blokirano i ponavljaju da će im uskoro nestati i sve druge vakcine, zbog čega bi mogli da se nađu u užasnom problemu.

Imajući u vidu da su baš sa ove teritorije mnoge epidemije zaraznih bolesti počinjale, iz Zavoda navode da smatraju da postoji opravdan epidemiološki rizik za vraćanje mnogih zaraznih bolesti ukoliko se imunizacija ne sprovodi po kalendaru vakcinacije.

“To ne bi bio samo lokalni, već i globalni problem. Apelujemo na sve – UNICEF, Svetsku zdravstvenu organizaciju – da pomognu da prebrodimo ovaj problem za dobrobit cele populacije na svetu”, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare