Prijeti mu doživotni zatvor: Australijski vojnik optužen za ratni zločin nad 39 civila u Afganistanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prijeti mu doživotni zatvor: Australijski vojnik optužen za ratni zločin nad 39 civila u Afganistanu

Australijski vojnik (41), koji je bio raspoređen u Afganistanu, optužen je za ratni zločin nad civilima. Četverogodišnja istraga otkrila je da su australijske specijalne snage ubile 39 nenaoružanih civila i zatvorenika u zemlji.

Australijske vlasti saopštile su u ponedjeljak da su uhapsile bivšeg vojnika zbog navodnog ubistva afganistanskih civila dok je tamo bio raspoređen u odbrambenim snagama te zemlje.

Očekuje se da će 41-godišnji muškarac biti optužen na australijskom sudu po jednoj tački za ratni zločin ubistva, za koju je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora, navodi se u saopštenju australijske federalne policije.

Četverogodišnja istraga 2020. godine otkrila je da su australijske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, a da su stariji komandosi navodno prisiljavali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike.

Slijedeći preporuke izvještaja, 19 sadašnjih i bivših pripadnika australijske vojske je zatim upućeno specijalnom istražiocu da utvrdi postoji li dovoljno dokaza za krivično gonjenje.

Australija je bila dio međunarodnih snaga predvođenih NATO-om koje su obučavale afganistanske snage sigurnosti i borile se protiv talibana dvije decenije nakon što su snage koje podržava Zapad svrgnule talibane s vlasti 2001. godine.

Više od 39.000 australijskih vojnika služilo je u Afganistanu, a 41 je ubijen, prenosi Klix.

Danas objavljeno

“Međunarodna zajednica je veoma ljuta i razočarana”

Zeljka

Srbinu koji je nestao u Grčkoj nema traga, porodica prolazi kroz agoniju

Zeljka

Pritvorenik u KPZ Banjaluka pronađen mrtav, policija obavlja uviđaj

Zeljka

Ostavite komentar