1. Februara 2023.

Prije više od pola vijeka predstavljen je HP-35, prvi napredni džepni digitron

Kome je trebao HP-35?

Kalkulator je nastao kada su inženjeri kompanije pokazali Vilijamu Hjuletu desktop verziju računara HP9100. Vrlo brzo ukazala se potreba za uređajem sličnih karakteristika koji je mogao da stane u džep košulje. U početku je HP planirao da napravi samo nekoliko verzija HP-35 za internu upotrebu, jer su zaposleni verovali da uređaj neće izazvati veliko interesovanje. Onda je odlučeno da proizvodnja postane masovna i uspeli su brzo da prodaju nekoliko stotina hiljada primeraka.

Za kolekcionare HP-35 ima veliku vrednost, jer je prvi džepni računar koji ima transcendentalne funkcije što će kasnije postati neizostavni deo naprednih verzija uređaja.

Funkcionalnost je uticala na promenu dizajna

Najpre su osmišljena dva osnovna prototipa, a za proces proizvodnje odabran je jednostavniji. Onaj drugi imao je zlatne ukrase i napravljen je samo prototip kućišta.

Izgled HP-35 pretrpeo je nekoliko promena od dana kada je napravljen. Prve reklamne fotografije prikazuju prototip HP-35 sa crnim oznakama na tasterima, umesto belih koji će se kasnije pojaviti. Crna boja brojeva naći će se i na uređajima HP-80 i HP-45.

Rani primerci imali su rupu desno od prekidača za uključivanje u kojima se nalazila crvena lampica koja sveti kada se digitronkoristi. Ova karakteristika je vrlo brzo isključena, jer je svetlost ekrana svakako bila znak da je digitron u funkciji. Taster „5“ je na sebi imao izdignutu tačku, kako bi korisniku pomogao u orijentaciji. Prve serije ovakvih uređaja napravljene su za potrebe zaposlenih  kompanije HP, a logo je odštampan na delu rezervisanom za baterije.

Veruje se da ukupan broj uređaja sa lampicom ne premašuje 10.000. I danas su neki od njih u funkciji. Kolekcionari znaju da imaju vredan gedžet iz davnih vremena koji se danas kod antikvara može kupiti za oko 250 dolara. Jedan ovakav digitron sa plastičnom kutijom za nošenje, kožnom futrolom i punjačem dostiže vrednost od 350 dolara na tržištu antikviteta, piše Vintage calculators.

Masovna proizvodnja HP-35

Kada je postalo jasno da će HP-35 dostići popularnost veću od očekivane, promenjen je njegov dizajn. Nova serija je podrazumevala uređaj bez prekidača za uključivanje i sa serijskim brojem upisanim kod prostora za baterije. Ubrzo će i izbočina na broju pet biti isključena. Na početku se HP-35 proizvodio samo u SAD, da bi se potom masovna produkcija preselila u Singapur. Kako su se potrebe za HP-35 povećavale, cenila se funkcionalnost, a dimenzije smanjivale. Ovakva verzija uređaja na aukcijama dostiže cenu od oko 80 dolara.

Digitroni sa greškom vredniji od ispravnih

Zanimljivo je da su raniji modeli imali određene greške u računskim operacijama. Greška u ex  značila je da kucanje: “2.02 ln ex” daje rezultat 2 umesto 2.02. Inženjeri su brzo uvideli propust i pozvali korisnike da vrate neispravne aparate, kako bi se greška ispravila. Ipak, za kolekcionare HP-35 sa greškom vredi mnogo više od onog koji radi savršeno. Druga greška odnosila se na računanje sinusa manjih uglova, ali je i ona brzo ispravljena.

Kada je HP-35 predstavljen njegova cena iznosila je 395 dolara. Kako je vreme odmicalo uređaj je bio sve jeftiniji. Godine 1975. prestala je proizvodnja HP-35, a u tom trenutku koštao je 195 dolara.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare