10. Septembra 2023.

Priča se da je pio krv, a istraživači su sada došli do novog saznanja o Drakuli: Bio je vegan

Davnašnji vladar Vlaške, Vlad III Cepeš, navodno je plakao krvavim suzama

Pojedine još uvek, i mnogo stotina godina kasnije, intrigira davnašnji vladar Vlaške, Vlad III Cepeš, naširoko poznatiji kao grof Drakula. Ono što se nedavno pojavilo u medijima jeste da istražni tim iz Italije proučava tri pisma koja je on napisao, piše National Geographic.

Naglasili su da je njihov fokus bio na identifikaciji molekula koji bi mogli objasniti legendu prema kojoj je ovaj istorijski vladar, inspiracija za Bram Stokerovo delo “Drakula“, navodno plakao krvavim suzama.

Međutim, ispostavilo se da je Vlad III Cepeš bolovao od hemolakrije – bolesti mrežnjače čiji su simptomi, između ostalog, krvave suze.

Skoro mesec dana nakon ovog izveštaja, tim istraživača je koristeći ista pisma došao do zaključka da je Vlad III Cepeš verovatno bio vegan.

Vlad III Cepeš, nosio je nadimak Nabijač, i nije ga slučajno dobio. Naime, ovaj vladar Vlaške je često koristio metod nabijanja svojih neprijatelja na kolac, što je doprinelo stvaranju brojnih legendi o njemu.

Iako se danas često prikazuje kao okrutan i krvožedan protivnik, analiza pisama koja je slao svojim podanicima u Sibnju 1475. godine ukazuje na to da je njegova ishrana uglavnom bila bazirana na biljkama, a ne na mesu.

Korišćenjem najsavremenijih tehnika za ekstrakciju veoma starih molekula, tim je uspeo da otkrije uzorke krvi, znoja, otisaka prstiju i slina. Iako se ne može potpuno isključiti mogućnost kontaminacije ovih tragova tokom vremena, dostupni podaci ukazuju da u njima nema tragova životinjskih proteina.

Koautor istraživanja objavljenog u časopisu Analytical Chemistry, Gleb Zilberstein, otkrio je da ovakav način ishrane verovatno nije bio namerni izbor, već je bio rezultat uslova koji su vladali u Vlaškoj toga vremena i uticali na prehrambene navike njenih stanovnika.

“U 15. veku, Evropa je imala veoma hladnu klimu i ponuda hrane je bila ograničena“, izjavio je Zilberstein i dodao da su, prema nalazima bioarheologa, i aristokrate širom Evrope imale skromne obroke i retko su konzumirale meso.“

Foto: Profimedia
Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare