26. Marta 2023.

Prevrnuo se čamac sa migrantima

Do nesreće je došlo kada se prevrnuo čamac u kojem su Sredozemnim morem pokušali da doplove do Italije, izjavio je danas predstavnik jedne nevladine organizacije.

U poslednja četiri dana, pet čamaca s migrantima potonulo je blizu Sfaksa, na jugu Tunisa i u tim nesrećama 67 ljudi je nestalo, a devet poginulo, navodi Rojters.

Tuniška obalska straža saopštila je da je u poslednja četiri dana presrela oko 80 čamaca na putu ka Italiji i privela više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja subsaharske Afrike.

Romadan ben Omar iz Foruma za socijalna i ekonomska prava (FTDES) rekao je danas za Rojters da je obalska straža Tunisa spasla pet osoba iz čamca koji se prevrnuo kod obala Mahdije, kao i da su ti migranti započeli putovanje iz Sfaksa.

Obala Sfaksa postala je glavno polazište za ljude koji beže od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku, u potrazi za boljim životom u Evropi.

Prema podacima UN, najmanje 12.000 migranata koji su ušli u Italiju ove godine doputovali su iz Tunisa, dok je 2022. godine iz te zemlje došlo 1.300 migranata.

Ranije je najveći broj migranata u Italiju pristizao iz Libije.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare