18. Aprila 2023.

Pretjerali ste sa hranom za praznike? Bez brige, ovaj ruski napitak čisti toksina iz tela

Ova semenka preporučuje se svima koji iz ishrane izbacuju gluten. Posebno je važno da ima visok procenat rezistentnog skroba, da bi dospela u debelo crevo. Tako snabdeva najvažnije, dragocene bakterije, te dobro utiče na celokupni metabolizam šećera u telu.

Heljda sadrži vitamine iz grupe B, te magnezijum, kalcijum i fosfor, a njeni sastojci povoljno deluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu u uspostavljanju normalnog ritma.

Zbog pozitivnog delovanja heljde, u Rusiji se koristi na različite načine. Najbolje bi bilo uzeti zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i samleti.

Dve kašike mlevene heljde (oko 20 grama) prelijte šoljicom vruće vode i dobro promešajte. Ovu količinu podelite u dve doze. Popijte jednu ujutro, drugu uveče i uzimajte ovo svaki dan dva meseca.

Od zelene heljde možete napraviti i čaj – 20 grama prelijete s pola litre vrele vode i kuvate na laganoj vatri oko pola sata. Procediti i piti podeljeno u dve do tri doze.

Zelenu heljdu ne morate kuvati. Možete je, sveže mlevenu, pomešati s jednom šoljicom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutro promešajte i pojedite. Ova smesa se smatra najsnažnijom jer je fermentacija čini dobrom za probavu, a kefir dodaje važne vitamine i minerale.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare