Ova semenka preporučuje se svima koji iz ishrane izbacuju gluten. Posebno je važno da ima visok procenat rezistentnog skroba, da bi dospela u debelo crevo. Tako snabdeva najvažnije, dragocene bakterije, te dobro utiče na celokupni metabolizam šećera u telu.
Heljda sadrži vitamine iz grupe B, te magnezijum, kalcijum i fosfor, a njeni sastojci povoljno deluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu u uspostavljanju normalnog ritma.
Zbog pozitivnog delovanja heljde, u Rusiji se koristi na različite načine. Najbolje bi bilo uzeti zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i samleti.
Dve kašike mlevene heljde (oko 20 grama) prelijte šoljicom vruće vode i dobro promešajte. Ovu količinu podelite u dve doze. Popijte jednu ujutro, drugu uveče i uzimajte ovo svaki dan dva meseca.
Od zelene heljde možete napraviti i čaj – 20 grama prelijete s pola litre vrele vode i kuvate na laganoj vatri oko pola sata. Procediti i piti podeljeno u dve do tri doze.
Zelenu heljdu ne morate kuvati. Možete je, sveže mlevenu, pomešati s jednom šoljicom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutro promešajte i pojedite. Ova smesa se smatra najsnažnijom jer je fermentacija čini dobrom za probavu, a kefir dodaje važne vitamine i minerale.