30. Augusta 2023.

“Prestaćemo sa nuklearnim testiranjem”: Rusija postavila uslov Americi

Član stalne misije Rusije pri UN Dmitrij Gluhov izjavio je danas da Moskva neće sprovoditi nuklearna testiranja, osim ukoliko ih SAD ne budu prve održale.

“Želim da istaknem da izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koju su danas pominjale neke delegacije, o hipotetičkoj mogućnosti da naša zemlja nastavi nuklearna testiranja, treba razmatrati isključivo u kontekstu našeg odgovora na bilo kakve destruktivne akcije Sjedinjenih Država. To je preventivni signal Vašingtonu. Nećemo pribegavati ovom koraku osim ako SAD to ne urade prve”, rekao je Gluhov na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi TASS.

Dodao je da je Rusija veoma zabrinuta zbog toga što, kako je rekao, SAD izbegavaju potpisivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja (CTBT).

“Početak potpisivanja CTBT-a 24. septembra 1996. godine viđen je kao iskra nade da se era nuklearnih proba bliži kraju, ali, nažalost, više od četvrt veka nakon toga, sporazum, koji je trebalo da stavi tačku na sve vrste nuklearnih testova, nije stupio na snagu jer ga osam država nije ratifikovalo”, rekao je Gluhov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare