Crveno meso je poznato kao izvor hranljivih materija, međutim, ono nije preporučljivo baš u svakoj situaciji.
Preterano konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od srčanih bolesti i razvoja raka debelog creva. Dijetetičari preporučuju približno 500 grama crvenog mesa nedeljno.
Prema portalu Eat This, određene grupe ljudi ne bi trebalo da konzumiraju crveno meso ili bi morale da njegov unos svedu na minimum.
To su prvenstveno ljudi s povišenim holesterolom. Kako objašnjavaju stručnjaci, kod svih onih koji već imaju probleme s povišenim holesterolom konzumacija crvenog mesa neće pomoći u njegovom snižavanju već će napraviti suprotno, odnosno još će više povećati loše vrednosti.
Brojne studije su pokazale i da osobe sa srčanim oboljenjima takođe treba da izbegavaju crveno meso, a razlog je nakupljanje plaka u arterijama.
Osim ovih grupa ljudi, osobe sa oštećenjima bubrega isto ne bi trebalo da unose previše crvenog mesa, kao ni osobe sa genetskom predispozicijom za rak debelog creva.