23. Augusta 2023.

Preokret: Ubisoft pomaže Microsoftu da preuzme Activision Blizzard

U svrhu postizanja dogovora oko najveće akvizicije u istoriji industrije video igara, Microsoft je britanskim regulatorima predložio kompromisno rešenje u vezi sa pravima na streaming igre.

Microsoft i Activision Blizzard koračaju prema okončanju ugovora o pripajanju, ali kako bi ono moglo da bude i zvanično sprovedeno, potrebna im je još saglasnost Uprave za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA).

Podsetimo, akviziciju “tešku” gotovo 69 milijardi dolara, najveću u industriji video igara, odobrila je Evropska komisija, a nedavno i američki sud. Dve kompanije su sada nadležnom britanskom regulatoru predložile revidirani sporazum o spajanju.

Novi predlog ugovora

Izvorni dogovor je CMA blokirala u aprilu, usled procene da Microsoft drži gotovo 70% globalnog tržišta igranja u cloudu, putem Windowsa i Xbox-a. Microsoft bi preuzimanjem Activisiona dobio mogućnost da franšizu Call of Duty načini ekskluzivnom za svoj Xbox Game Pass, što bi predstavljalo veliku prednost u odnosu na konkurente u području striminga igara i iskorišćavanje dominantne tržišne pozicije.

Ovonedeljni predlog, koji bi CMA trebalo da razmotri do 18. oktobra, kaže da će Microsoft prodati Activisionova neevropska prava za striming igara kompaniji Ubisoft na 15 godina. Ubisoft zauzvrat može da licencira sadržaj Activisiona na bilo kojoj cloud gejming usluzi, pa će se time izbeći eventualna Microsoftova mogućnost monopolizovanja tržišta.

Sve zavisi od CMA

Microsoft je prethodno osporavao odluku CMA o blokiranju ugovora, a posebno nakon sporazuma s Evropskom komisijom i Sonyjem. U julu je, podsećamo, Sony osigurao da će igre iz serijala Call of Duty biti dostupne na PlayStationu barem narednih 10 godina. Evropska komisija zahtevala je od Microsofta da licencira igre Activisiona za konkurentske platforme. Međutim, odluka britanskog regulatora ostaje ključna i od nje zavisi sudbina ove akvizicije.

Nakon pojave ovih informacija, vrednosti deonica svih uključenih kompanija na berzama su porasle: Microsoftove za 0,6%, Activisionove za 1,1%, a Ubisoftove za čak 7%. Ali, i Evropska komisija sada poručuje da situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu donosi novi zaplet, pa će i oni možda svoje odobrenje morati ponovno da uzmu u razmatranje.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare