6. Oktobra 2023.

Preokret: Njemačka šalje dodatne vojnike na KiM u aprilu?

Nemački vojnici trebalo bi da prođu specijalnu obuku pre dolaska na KiM

Nemačka vlada uputiće u aprilu sledeće godine dodatnih 150 vojnika u okviru misije Kfor na Kosovo i Metohiju, objavio je “Špigl”.

Pozivajući se na neimenovane izvore, nemački list je preneo da se kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca saglasio ove sedmice s planovima vojske da se pošalje četa Bundesvera sledeće godine kao podrška misiji NATO na KiM.

“Špigl” navodi da je značajno povećanje snaga bilo u planu i pre nedavne eskalacije na Balkanu. Međutim, savezna vlada želi da predstavi plan za raspoređivanje snaga na sastanku ministara odbrane NATO-a koji će biti održan sledeće nedelje, kao poruku da Nemačka ispunjava svoje obaveze na Balkanu.

Bundesver trenutno ima 85 vojnika stacioniranih na KiM. Predviđeno je da 150 vojnika zameni austrijske snage na KiM u aprilu 2024. godine, a vlada u Beču je pre izvesnog vremena već pitala Berlin da li Nemačka može da se uključi.

Dodatna četa Bundesvera biće raspoređena na KiM prvenstveno tokom eskalacije demonstracija ili tenzija između različitih delova stanovništva. Vojnici bi sada trebalo da prođu specijalnu obuku u Nemačkoj za takozvane misije kontrole nereda, a vojnici su spremni i za ozbiljnije operacije, navodi “Špigl”.

Mandat Bundesvera na KiM, koji je Bundestag u maju produžio, predviđa do 400 vojnika.

Pre samo dva dana portparol nemačkog Ministarstva odbrane Mihael Štempfle saopštio je da Nemačka neće povećavati kontingent Bundesvera u okviru Kfora uprkos napetoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako je tada preneo “Kljan Kosova” odluka je doneta u konsultaciji sa zemljama partnerima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare