Preminuo profesor Jakob Ziv, čovjek koji je svijetu dao PDF, ZIP i MP3 formate - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Preminuo profesor Jakob Ziv, čovjek koji je svijetu dao PDF, ZIP i MP3 formate

U 91. godini preminuo je profesor Jakob Ziv, jedan od najpoznatijih naučnika u oblasti informacione tehnologije, odgovoran za PDF, ZIP i MP3 format

Profesor Jakob Ziv, rodom iz Izraela predavao je preko 53 godine na fakultetima, i 2021. godine je postao prvi izraelski naučnik koji je dobio IEEE medalju časti za fundamentalni doprinos informatičkoj teoriji i kompresiji podataka.

Davne 1977. godine, profesor Jakob Ziv je zajedno sa profesorom Abrahamom Lempelom objavio inicijalnu verziju Lempel-Ziv algoritma, a 1978. drugu verziju istog. Obe verzije su korišćene kao osnova tehnologija kompresije kao što su PNG, TIFF, ZIP i GIF, i bile ključne za kreiranje PDF formata za dokumenta i MP3 za muziku.

Lempel-Ziv algoritam

Ovaj algoritam kompresije informacija omogućava kompresiju bez gubitaka, bez obzira na strukturu podataka i bez prethodnog poznavanja statističkih svojstava podataka. Na osnovu ovog algoritma razvijene su mnoge tehnologije kompresije koje se danas koriste u memorijskim uređajima, računarima i pametnim telefonima.

Lempel-Ziv algoritam je otvorio put za novu tehnologiju, omogućavajući prenos vizuelnih i drugih informacija velikom brzinom bez gubitka informacija. Institut elektrotehničkih i elektronskih inženjera (IEEE) je 2004. godine objavio da je Lempel-Ziv algoritam “prekretnica u elektronici i računarskom inženjerstvu” i da je „dao značajan doprinos tome da internet postane efikasno sredstvo globalne komunikacije“.

Prof. Ziv je takođe učestvovao u razvoju Viner-Ziv algoritma u Bell Laboratories. Ovaj algoritam, koji je sada deo Microsoft operativnog sistema, omogućava kompresiju velikog broja slika sa različitih kamera i njihov istovremeni prenos (na primer na sportskim događajima).

Doprinosi profesora Džejkoba Ziva u oblasti teorije informacija ostavili su neizbrisiv trag u svetu, a njegovo nasleđe će nastaviti da inspiriše generacije naučnika koji dolaze.

Benchmark.rs

Danas objavljeno

Biće ipak jeftiniji nego što se očekivalo?

Vanja A

Kriminalci razotkrili kriminalce – procurili podaci sa hakerskog foruma

Vanja A

Dev Build za Stalker 2 cirkuliše internetom

Vanja A

Ostavite komentar